Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Sportapp Strava onthult gevoelige locatiegegevens militaire basissen

29-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Strava foto
De veelgebruikte sportapp Strava waarmee mensen hun hardloop- en fietsroutes opslaan en delen, laat meer gegevens zien dan sommigen lief is. Dit weekend werd bekend dat ook geheime militaire terreinen via de app op de kaart te bekijken zijn. Het Amerikaanse leger is een onderzoek gestart.
Nieuwe heatmap
Strava brengt de routes die je aflegt als je hardloopt of fietst in beeld en slaat ze op. Die routes kun je vervolgens delen met anderen. Leuk voor sportieve mensen onderling, maar de app brengt onbedoeld nog veel meer in beeld. Zo is op de nieuwe ‘heatmap’ die Strava dit weekend vrijgaf te zien waar militairen trainen en patrouilleren. Deze militairen gebruiken de app voor privé doeleinden, maar delen daarmee onbewust ook de locatie van de basis waar ze werken. Dat is te zien aan de routes die de app opslaat; het zijn gewone hardlooproutes, maar als je ze beter bestudeert, ontdek je ook allerlei gegevens over de omgeving waar die routes worden afgelegd.

'Dit is duidelijk een veiligheidslek'

CIA-faciliteiten
Op internet wordt sinds het vrijkomen van de nieuwe heatmaps druk gespeculeerd over de locaties die in de kaarten van Strava opduiken. Zo is een plek in Noord Syrië te zien waarvan wordt gedacht dat het Amerikaanse leger er een basis bouwt. Op de kaart is een activiteit te zien in de vorm van een lange lijn langs een dam waaruit je kunt afleiden dat het personeel daar vaak hardloopt, aldus de internationale veiligheidsspecialist Tobias Schneider. De deskundige in de Washington Post :  "Dit is duidelijk een veiligheidslek. Je ziet een levenspatroon en waar personen sporten rond een compound. In een van de legerbasissen in Syrië zie je mensen duidelijk steeds dezelfde rondjes rennen."
Some heavy jogging activity on the beach around what looks like the reported CIA annex at Mogadishu airport pic.twitter.com/1OLP8zWKGl
Russische basis
De journalist Adam Rawnsley van The Daily Beast ontdekte ook al mogelijke CIA-faciliteiten en een Russische basis in Syrië. En anderen speculeren over routes die opduiken op plekken in verlaten gebieden ten Noorden van Raqqa of op het betwiste Woody eiland, waar China eind vorig jaar nog luchtdoelraketten plaatste.
Privacy
Deskundigen waarschuwen al langer voor het gevaar dat data die in dergelijke apps wordt opgeslagen vrijkomt of door wordt gespeeld aan derden. We staan er vaak niet bij stil wat de apps allemaal opslaan en wat er met die gegevens wordt gedaan. Uit de ZEMBLA ' Data, het nieuwe goud II ' blijkt dat veel van onze persoonlijke gegevens - zoals gevoelige informatie over ziekte en depressie - worden doorverkocht aan bedrijven en soms zelfs aan verzekeraars. Hoogleraar computerveilheid Bas Jacobs vindt dat een kwalijke zaak, zeker als het gaat om zeer persoonlijke informatie over gezondheid:
Fitbits tegen overgewicht militairen
The Washington Post schrijft dat het Amerikaanse leger niet wilde reageren op de vraag of er regels zijn over het gebruik van fitness-trackers. Het Pentagon gaf in 2013 wel aan het gebruik van Fitbits aan te moedigen om overgewicht bij militairen tegen te gaan. Ook de fitbits, speciale polsbandjes, houden je bewegingen bij. Bekijk de video die Washington Post over het nieuws maakte:
nieuwe goud I
Kijk ook van ZEMBLA: 'Data, het nieuwe goud I'
 CC foto: Strava
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.