De gemeente Alblasserdam gaat "met spoed" overleggen naar aanleiding van een "schokkend bericht" van Zembla donderdagochtend over de metingen van het water in de omgeving van Chemours. Daaruit blijkt dat het water in een omtrek van zeker 15 kilometer rondom de Chemours-fabriek is vervuild met de giftige stof PFAS. Deze metingen werden sinds 2018 door het Waterschap Rivierenland gedaan en zijn ook bij Chemours bekend, maar zijn nooit met het grote publiek gedeeld.
Een van de gebieden die sterk is vervuild, is Lammetjeswiel, een populaire zwem- en recreatieplas bij Alblasserdam. De gemeente gaat naar aanleiding hiervan snel met onder meer de GGD in gesprek en zegt "zo snel mogelijk met een reactie te komen". "We vinden het belangrijk om dit bericht gelijk met onze inwoners te delen, zodat iedereen geïnformeerd is", schrijft de gemeente verder.
PFAS-expert Chiel Jonker zei in Zembla dat het om concentraties van de giftige stof gaat die "hij nog nooit eerder in oppervlaktewater heeft gezien".
Het Waterschap Rivierenland laat weten dat in 2018/2019 op verzoek van het waterschap aan het RIVM om advies is gevraagd over het gebruik van water in de omgeving van de Chemours-fabriek. Dat gebeurde op basis van de meetgegevens van het waterschap die er toen waren. Het RIVM concludeerde destijds dat bij zwemwater de risico’s minimaal waren en vis eten werd ontraden. In 2022 stelde het RIVM nieuwe en strengere landelijke risicogrenswaarden voor, voor een grote groep PFAS.
"Waterschap Rivierenland verkent welke impact deze voorgestelde risicogrenswaarden hebben op diverse functies van het oppervlaktewater in ons werkgebied. In samenwerking met de Unie van Waterschappen en STOWA besloten we dit voorjaar om het RIVM een nieuwe opdracht te geven voor die verkenning", zo schrijft het Waterschap.
Lees de hele reactie van het waterschap.
Zowel de Tweede Kamer als de Provinciale Staten in Zuid-Holland houden een hoorzitting over chemiebedrijf Chemours, dat vroeger DuPont heette. Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en de gemeente Molenlanden procederen al langer tegen het bedrijf om de PFAS-schade.
Kijk 'De PFAS-verspreiding':
Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.