Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Spoeddebat over megastallen

11-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het-stinkt-in-brabant
Spoeddebat
De Tweede Kamer houdt woensdagavond een spoeddebat over de gevolgen voor de volksgezondheid van de intensieve veehouderij in Brabant.

Het debat komt er op initiatief van Henk van Gerven uit Oss, Tweede-Kamerlid voor de SP. Van Gerven wil dat een onderzoek over die gezondheidseffecten zo snel mogelijk openbaar wordt gemaakt.

Het Tweede kamerlid is bang dat er resultaten onder de pet worden gehouden, die van belang kunnen zijn voor de landelijke discussie over megastallen. De studie is verricht door het IRAS, een instituut dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht.

Brabant
Met de beslissing van Gedeputeerde Staten (GS) om 24 intensieve veehouderijen geen ontheffing te verlenen van het megastallenverbod en 14 bedrijven wél komt nog geen einde aan de discussie over de intensieve veehouderij in Brabant.

Er ligt nog een aantal aanvragen waarover GS nog geen beslissing hebben genomen. De provincie Noord-Brabant heeft tot de deadline op 1 april van negentien gemeenten nog 66 ontheffingsverzoeken gekregen van veehouders die hun stal op de huidige plek willen uitbreiden boven de maximumgrens van anderhalve hectare.

Daar bovenop komen de aanvragen voor bedrijfsuitbreiding. Voor landbouwbedrijven die op een bestaande locatie willen uitbreiden tot maximaal 2,5 hectare (ruim vier voetbalvelden) konden de gemeenten nog tot uiterlijk 1 april ontheffing aanvragen. Verschillende Brabantse gemeenten hielden daar op de valreep extra raadsvergaderingen voor.

Noord-holland
Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland wil geen nieuwe megastallen toestaan in de provincie. Bestaande intensieve veeteeltbedrijven in de provincie mogen beperkt uitbreiden op hun huidige locatie, zo staat in het coalitieakkoord van VVD, PvdA, D66 en CDA. Het akkoord werd maandag bekendgemaakt in het provinciehuis in Haarlem.

De coalitie stelt in het akkoord dat het zich bewust is van de gevoeligheid rond de schaalvergroting in de intensieve veehouderij. Toch wil de coalitie agrarische bedrijven in de provincie optimaal faciliteren. ,,Het gaat in veel gevallen om familiebedrijven die van grote waarde zijn voor Noord-Holland.''

ZEMBLA
De burger in het buitengebied knokt voor een gezond leefklimaat, tegen de stank en de ongezonde lucht. Maar de boeren naast hem bouwen steeds grotere varkensstallen. Het is een ongelijke strijd. En ook al is er een discussie op gang gekomen over de megastallen en zegt staatssecretaris Bleker van Landbouw de grootschalige ontwikkelingen te willen stoppen, de boeren gaan gewoon door. ZEMBLA  onderzoekt waarom burgers steeds het nakijken hebben bij deze ontwikkelingen en welke politieke spelletjes er gespeeld worden. Bekijk de ZEMBLA uitzending 'Het stinkt in Brabant' van Ton van der Ham en Hans van Dijk.

Lees het rapport: Mogelijke effecten van bedrijven met intensieve veehouderij op de gezondheid van omwonenden: onderzoek naar blootstelling en gezondheidsproblemen , (pdf) Interimrapportage, 21 januari 2011
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.