Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Spoeddebat Guineese uitzetdelegaties

07-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spoeddebat-guineese-uitzetdelegaties
De Tweede Kamer houdt op donderdag 15 mei een spoeddebat naar aanleiding van de Zembla-uitzending 'Omkopen en uitzetten' over de praktijken rond de uitzeting van uitgeprocedeerde asielzoekers uit Guinee. Het debat vindt plaats op verzoek van D66-Kamerlid Gerard Schouw.
Schouw laat weten: ' Er zijn al langer vermoedens dat het niet goed zit met de afspraken tussen Nederland en Guinee over het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers en de Guineese uitzetdelegaties. D66 heeft hierover dan ook al meerdere keren kamervragen gesteld. De uitzending van Zembla is voor mij aanleiding om zo snel mogelijk in debat te willen met staatssecretaris Teeven. Hij zal met een hele goede en gedegen uitleg moeten komen. Ik wil voor eens en altijd opheldering over deze, zo lijkt het, duistere praktijken.'

Medewerkers van die grenspolitie komen samen met ambtenaren van het Guineese ministerie van Buitenlandse Zaken op uitnodiging van de Dienst Terugkeer en Vertrek naar Nederland. Ze moeten DTenV helpen om Guineeërs uit te zetten. Zonder reisdocumenten lukt dat niet, dus moeten de Guineese delegaties zoveel mogelijk Titres de Voyage afgeven.
Niemand krijgt de delegatieleden te spreken, zelfs de Tweede Kamerleden van de Vaste Kamercommissie Veiligheid en Justitie niet die daarom gevraagd hebben. Zembla post bij het IND kantoor in Rijswijk waar de delegatieleden hun werk doen. Ze wachten tot de ambtenaren naar buiten komen en maken dan deze foto’s.Meer foto's en video bij de uitzending: ' Omkopen en uitzetten '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.