Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Debat en Kamervragen na uitzending ZEMBLA over sluiting sociale werkplaatsen

06-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
socialewerkplaats
SP en PVV hebben een debat aangevraagd over ‘De afbraak van de sociale werkplaats’. De uitzending van ZEMBLA speelt een centrale rol in het debat. In 'De afbraak van de sociale werkplaats' zijn de gevolgen te zien van de afschaffing van de Wet Sociale Werkvoorzieningen. Mensen met een beperking kunnen niet meer terecht in de sociale werkplaats, maar moeten in het reguliere bedrijfsleven aan de slag en dat lukt in veel gevallen niet. Een grote groep mensen zit thuis. 11 april debatteert de Kamer over de sociale werkplaats.
"Ons doel is dat de sociale werkplaatsen weer open gaan. De mensen die nu thuis zitten, moeten weer toegang krijgen en we moeten ervoor zorgen dat de infrastructuur blijft bestaan", zo vindt Léon de Jong van de PVV. Hij wil dat er ook ruimte wordt ingepland om in de Kamer het beleid te evalueren. Daarom heeft hij nog een debat aangevraagd waarvoor hij genoeg steun kreeg. Wanneer dat debat wordt ingepland is nog niet duidelijk. "Het gaat altijd over de toekomst. Over waar we heen gaan. Maar we moeten zeker in dit dossier kritisch bekijken waar het is fout gegaan", zegt De Jong.
De afbraak van de sociale werkplaats
Funest voor arbeidsgehandicapten
De SP heeft ook Kamervragen gesteld over de kwestie. Daarin noemt de partij het besluit om de Sociale Werkvoorziening te sluiten ‘funest’ voor arbeidsgehandicapten. Gemeenten moeten 50.000 beschutte werkplekken realiseren voor gehandicapten, maar in de uitzending bleek dat er in heel Nederland op dit moment slechts 735 van die plekken zijn.
"Hoe kan dit en wat gaat u doen om te zorgen dat deze werkplekken binnen afzienbare tijd alsnog van de grond komen?", vraagt de SP aan de staatssecretaris van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. De SP wil de Sociale Werkvoorziening weer openen en doet daar voorstellen voor in de Kamervragen. Tot slot vraagt de partij aan de minister: "Deelt u de mening dat de Participatiewet dramatische gevolgen heeft voor arbeidsgehandicapten? Welke lessen trekt u hieruit voor toekomstig beleid?"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.