Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Speciale opvang voor loverboyslachtoffers

29-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
verliefd-verkracht-en-vermist
In Rotterdam is een opvang ingericht voor jonge slachtoffers van mensenhandel. Hier worden ze niet alleen behandeld voor hun trauma's maar ook voor de gedragsproblemen die ze vaak overhouden aan de uitbuiting, meldt Trouw.
Vrouwen tot 23 jaar kunnen sinds dinsdag terecht in de speciale opvang van Horizon Jeugdzorg en Onderwijs en GGZ-instelling Fier. De meisjes worden begeleid om hun verleden te verwerken, maar krijgen tegelijkertijd ook onderwijs zodat ze niet een te grote achterstand oplopen.
Het is de eerste opvang in Zuid-Holland waar meisjes die slachtoffer zijn van loverboys worden geholpen. Volgens experts kan het problemen geven als jonge slachtoffers in een gemengde jeugdzorginstelling terechtkomen. De meisjes zijn kwetsbaar en dominante jongens zouden zich kunnen ontwikkelen tot potentiële loverboys.
In de hulpverlening bestaat onenigheid over hoe met de slachtoffers om te gaan. Behandelen als gewone pubermeiden met gedragsproblemen of juist als slachtoffers van mensenhandel? De Rapporteur pleit in ZEMBLA voor het laatste. Daarom vindt zij dat er specifieke opvang nodig is voor deze meiden, zonder jongens.

Om de meisjes uit ‘het wereldje’ te halen, plaatst de rechter ze in gesloten jeugdzorginstellingen. Maar hoe gesloten zijn die instellingen eigenlijk? ZEMBLA zocht het uit: vorig jaar liepen negentig meisjes met loverboyproblemen weg uit gesloten jeugdzorginstellingen. Maar waarschijnlijk ligt dit aantal hoger.

Ze belanden in de prostitutie, raken verslaafd, of erger. Slachtoffers van loverboys hebben niet alleen hulp nodig om aan hun oude leven te ontsnappen. Ze hebben vaak ook gedragsproblemen. Daarom is er een nieuw opvanghuis, waar als het moet zelfs de deur op slot kan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.