Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Spanning rondom pensioenkortingen neemt toe

21-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het-verdwenen-pensioengeld
De kans dat de grote pensioenfondsen volgend jaar moeten korten blijft ,,nadrukkelijk aanwezig''. Afgelopen kwartaal wisten de fondsen hun financiële positie min of meer stabiel te houden. Maar de tijd dringt en de fondsen slagen er maar niet in uit de gevarenzone te geraken. Ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW geven aan dat hun zogeheten actuele dekkingsgraad nog altijd maar net boven de kritisch grens zit, waarbij aan verlaging van de pensioenen niet meer te ontkomen valt. Metaalelektrofonds PME zegt afgelopen kwartaal verder achterop geraakt te zijn met zijn herstelplan.
De graadmeter die aangeeft in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen schommelt bij deze drie rond de 90 procent. De dekkingsgraad van techniekfonds PMT bedraagt 92 procent. Van de grote fondsen staat alleen bpfBOUW er nog redelijk voor, met een score van bijna 105 procent.
De laatste maanden zat het de pensioensector ook niet mee. De rentes zijn verder gedaald en Groot-Brittannië's onverwachte keuze om uit de Europese Unie te stappen zorgde voor een schok op de financiële markten. De fondsen wisten het effect van de brexit uiteindelijk wel binnen de perken te houden met goede rendementen op beleggingen.
' Brexit heeft financiële markten wereldwijd flink opgeschud, maar uiteindelijk bleef de schade voornamelijk beperkt tot een forse daling van het Britse pond ', constateert ABP. Wat het fonds meer zorgen baart is de lage rente: ' De cruciale vraag voor financiële markten blijft of de centrale banken hun stimulerende beleid doorzetten. '
Alles hangt er dus vanaf hoe de situatie zich komende maanden gaat ontwikkelen. Eind dit jaar wordt besloten welke maatregelen fondsen precies moeten nemen. Daarvoor wordt gekeken naar hoe ze er dit jaar gemiddeld voorstonden. Probleem is dat de fondsen door de huidige lage rente veel meer geld in kas moeten houden om in de toekomst alle pensioenen uit te kunnen keren.

Bijna alle pensioenfondsen in Nederland kampen met financiële problemen. De uitkeringen worden niet meer aan de inflatie aangepast en in de toekomst dreigen nog grotere tekorten. Volgens de besturen van de fondsen zijn de problemen te wijten aan de langere levensverwachting en de lage rentestand. Maar ZEMBLA toont aan dat het probleem ook is veroorzaakt door slecht beheer in de afgelopen jaren. ' Het verdwenen pensioengeld '

(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.