Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

SP wil duidelijkheid over positie van zelfstandigen bij PostNL

01-02-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
zelfstandige-pakketbezorgers-postnl-stappen-naar-rechter
30 januari 2012 (update 01-02- 2012) - SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil duidelijkheid over de positie van de zelfstandigen bij PostNL. Zij stelt samen met Henk Ulenbelt vragen aan staatssecretaris Weekers van Financiën over een convenant tussen de Belastingdienst en PostNL.

Vragen van de leden Gesthuizen en Ulenbelt (beide SP) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, de minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën over de contracten van subcontractors die werken voor Post NL.
 
1.
Wat is uw reactie op de uitzending van Zembla waarin de schrijnende werksituatie voor de subcontractors die werken voor Post NL wordt belicht?

2.
Bent u van mening dat als een bedrijf eist dat een subcontractor volledig (5 à 6 dagen per week) beschikbaar moet zijn en zich daarbij dient te houden aan strikte instructies er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking en dat hierdoor dus tevens sprake is van schijnzelfstandigheid? Zo nee, waarom niet?

3.
Heeft de belastingdienst een convenant gesloten met Post NL waarin afspraken gemaakt zijn over subcontractors/zzp-ers die werken voor Post NL of zijn er andere afspraken gemaakt over de wijze waarop de fiscus zou omgaan met de gesloten contracten tussen Post NL en subcontractors? Zo ja, bent u bereid documenten waaruit duidelijk wordt wat de inhoud is van dergelijk(e) convenant of afspraken aan de Kamer te zenden? Is dit mogelijke convenant een vrijwaring voor Post NL en kan het bedrijf zich hiermee onttrekken aan de plicht  van het betalen van premies en het inhouden van belastingen? Kunt u uw antwoord toelichten?

4.
Deelt u de mening dat door het gevoerde beleid van Post NL de werkdruk bij pakketbezorgers dusdanig is dat de kwaliteit van de postbezorging onder de maat is? Zo ja, welke stappen gaat u nemen om deze situatie te verbeteren?

5.
Bent u bereid uw antwoorden uiterlijk 14 februari 2012 aan de kamer te zenden?
 

Het convenant inzien

Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerlid van de SP, wist niets van het bestaan van een convenant. "We hadden wel al een tijdje vermoedens dat er afspraken waren gemaakt, maar dat het zelfs zo ver gaat, daar had ik geen idee van." Zegt zij in het VARA radio 1 programma deGids.fm . Ze wil het  convenant graag inzien.
 

Sociale rechten uitgeholt

De praktijk rond de postbezorgers kent Gesthuizen al een hele tijd. Dat postbodes op deze manier voor de post werken en stukloon krijgen, daar heeft ze zich altijd heel erg tegen verzet. "Ik vindt het heel erg kwalijk om op deze manier de sociale rechten van mensen uit te hollen. Ook voor het feit dat de Belastingdienst hier achter de rug van de wetgever willens en wetens aan mee werkt."
 

Meer kamervragen

Gesthuizens stelt deze week kamervragen over de kwestie aan staatssecretaris Weekers. En als het moet dan volgen er ook nog schriftelijke vragen aan meerdere bewindslieden. Over twee weken debatteert de Kamer over de postmarkt en ook dan zal het zeker aan de orde komen, zegt ze. "Ik kan me voorstellen dat dit van links tot rechts veroordeeld wordt, want dit is uithollen van de wet."
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.