Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

SP pleit voor tijdelijke sluiting KNO-afdeling UMC

18-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
umc-utrecht-meldt-dodelijke-calamiteiten-niet-bij-inspectie
De KNO-afdeling van UMC Utrecht zou na de onthullingen van Zembla tijdelijk moeten sluiten. Dat blijkt uit Kamervragen van SP-kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten hebben ingediend. De SP wil van minister Edith Schippers van Volksgezondheid weten waarom de KNO-afdeling niet wordt gesloten. Ook vinden ze dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het geheel.

Tegen RTL-Z licht van Gerven de vragen toe: ' Volgens onze informatie werken de omstreden artsen nog steeds op de afdeling. Daardoor bestaat de angst of het er wel veilig is. Ik zou mijn moeder er nu niet naar toe sturen. De onzekerheid moet ondubbelzinnig worden weggenomen .” 

In de ZEMBLA uitzending ' Ziekenhuiscalamiteiten ' komt aan het licht dat angstcultuur op de afdeling KNO van het UMC Utrecht patiëntveiligheid in gevaar brengt. Artsen van de KNO-afdeling hebben vorig jaar juni bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) melding gemaakt van een angstcultuur en een onveilig opleidingsklimaat op hun afdeling. Daardoor is de patiëntveiligheid in gevaar, aldus de melders, die uit angst voor represailles anoniem wilden blijven. Na een eerder onderzoek  te hebben afgesloten, stelt de IGZ naar aanleiding van ZEMBLA opnieuw een onderzoek in naar de vermeende angstcultuur binnen het UMC Utrecht.

Naar aanleiding van de berichtgeving in ZEMBLA kondigde Minister Schippers onlangs aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nader onderzoek doet naar de rol van de forensisch geneeskundige van de GGD Utrecht rondom een overlijdensverklaring van een patiënt die op 13 november 2013 in het UMC Utrecht was overleden. 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.