Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

SP: 'Mensen met schulden niet kaalplukken'

22-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sp-mensen-met-schulden-niet-kaalplukken
De overheid moet mensen die in de schuldhulpverlening zitten niet nog dieper in problemen brengen en zorgen dat ze voldoende geld overhouden om van te leven. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP zal daar woensdag op aandringen tijdens een overleg met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) over het armoedebeleid.

Karabulut komt met haar oproep na de Zembla-uitzending 'De incasso-industrie'. De overheid houdt vaak te weinig rekening met de beslagvrije voet. Dat is een wettelijk bepaald bestaansminimum dat bij het leggen van inkomensbeslag vrijgelaten moet worden.

Volgens Karabulut is het vreemd dat de overheid aan de ene kant probeert mensen met schulden te helpen, maar er tegelijkertijd voor zorgt dat ze nog dieper in de schulden raken. De beslagvrije voet moet volgens haar altijd gerespecteerd worden. Het Kamerlid pleit voor het bijhouden van een beslagregister. (anp)

Overheid grootste schuldeiser
Iemand met schulden heeft gemiddeld zeventien schuldeisers. De overheid is de grootste schuldeiser. Om openstaande belastingen te innen, gaat de overheid steeds verder bij het innen van schulden. Hierdoor komen mensen nog meer in financiële problemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.