Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'SNS negeerde advies bouwfonds'

17-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sns-klein-geworden-door-groot-te-doen
De vaste adviseur van SNS Reaal heeft toenmalig topman Sjoerd van Keulen in april 2006 ontraden om vastgoedbedrijf Bouwfonds over te nemen. Zakenbank Lehman Brothers dreigde zelfs om de geplande beursgang, niet door te laten gaan. Dat blijkt uit het boek De Val van SNS Reaal van vijf journalisten van het Financieele Dagblad.

Lehman was bang voor claims omdat de overname niet zou stroken met het verhaal over overnameplannen in de verzekeringssector waarmee beleggers werden gelokt. De ruzie liep uiteindelijk met een sisser af, concluderen de journalisten.

Van Keulen kocht drie maanden later alsnog een deel van het vastgoedbedrijf, met hulp van een andere zakenbank. Dat deel, Property Finance, zou de bank later noodlottig worden. SNS Reaal moest dit voorjaar worden genationaliseerd na zware verliezen op vastgoedleningen. ZEMBLA reconstrueerde hoe deze aankoop veranderde in een strop om de nek van een bank: ' SNS, klein geworden door groot te doen '

SNS Reaal, dat geld heeft te besteden na de beursgang, koopt de kredietportefeuille Bouwfonds en richt het vastgoedbedrijf SNS Property Finance op. De verbazing over deze aankoop is groot, vooral omdat SNS Reaal niet over kennis en expertise over vastgoedontwikkeling beschikt. P. Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht, zegt in ZEMBLA:

' Ik dacht: wat doen ze nou? Vastgoed lijkt misschien simpel, maar is het niet. Als jij denkt zonder kennis gewoon maar iets kan gaan doen, dan word je geslacht. '

(bron: ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.