Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Smartphone grote bron van bacteriën in de zorg, blijkt uit onderzoek beroepsvereniging

11-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
248 keer bekeken
  •  
ziekenhuis ANP
“De telefoon in de zorg lijkt wel het nieuwe vaatdoekje: je realiseert je niet hoe vies het kan zijn”, zegt Sonja Kersten, directeur van de beroepsgroep Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). De beroepsvereniging hield een peiling onder 1500 leden. Daaruit blijkt dat een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden nooit of hooguit enkele keren per jaar zijn telefoon schoonmaakt. Richtlijnen voor het ontsmetten ontbreken of zijn onbekend.
In uitzendingen in 2009 en 2012 toonde ZEMBLA met verborgen camerabeelden aan dat de hygiëne in veel Nederlandse ziekenhuizen ondermaats was. Deskundigen stelden dat daardoor jaarlijks onnodig veel patiënten kwamen te overlijden. De ziekenhuizen beloofden met strenge hygiënemaatregelen het sterftecijfer terug te brengen. 
Vieze ziekenhuizen deel 1Vieze ziekenhuizen deel 2
'Hygiëne is sterk verbeterd'
Over het algemeen gaat het nu heel goed met de hygiëne in de zorg, zegt V&VN. Uit de peiling blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden minstens zes keer per dag hun handen wassen of reinigen met alcohol. “Een derde doet dat zelfs twintig keer per dag.” Bijna iedereen van de ondervraagden volgt de hygiënerichtlijnen en draagt geen nagellak of trouwring tijdens het werk.
Ook gebruikt een grote meerderheid handschoenen bij het werken met antibiotica. “De beroepsgroep is zich bewust van het risico van bacteriële besmettingen en antibiotica-resistentie. En dat risico is groot, want jaarlijks sterven wereldwijd miljoenen mensen doordat zij resistent zijn tegen antibiotica”, schrijft V&VN.
Mobiele telefoon ingeburgerd in het ziekenhuis
Alleen met het gebruik van de smartphone gaat het mis. De telefoon of tablet is inmiddels algemeen geaccepteerd in de zorg. 69 procent van de ondervraagden gebruikt de mobiele telefoon professioneel. In 72 procent van de gevallen wordt dat verplicht door de werkgever. In veel organisaties bestaan echter geen richtlijnen voor het ontsmetten van de apparatuur (33%) of die zijn niet bekend (42%).
“Daar kunnen we nog veel in verbeteren, blijkt uit deze cijfers. Ik heb zelf in de praktijk meegemaakt dat de invoering van tablets – waar iedereen heel blij mee was – een rol speelde bij de verspreiding van een bacterie, omdat er in de organisatie nog geen goede afspraken waren over het desinfecteren. Ik pleit dan ook voor een algemene hygiëne-richtlijn voor telefoons en tablets in de zorg, hoe ingewikkeld dat ook is”, aldus Sonja Kersten, directeur van V&VN.
Schoonmaken blijkt lastig
Er bestaan wel verschillende adviezen en suggesties, maar in de praktijk blijkt het lastig om telefoons en tablets voldoende te desinfecteren. Vaak worden speciale hoesjes of een beschermende olie geadviseerd. V&VN: “Meest voorkomende advies is nog steeds om het gebruik van telefoons of tablets te minimaliseren of om voor en na elk contact met de telefoon de handen te desinfecteren.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.