Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Sluiting dreigt voor kinderalcoholpoli's

07-04-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
comazuipen
De vier alcoholpoli's waar jeugdige 'comadrinkers' worden opgenomen, dreigen de deuren te moeten sluiten. Volgens PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester wordt de financiering vanaf juli stopgezet.

"De 'zuipjeugd' wordt hierdoor aan haar lot overgelaten, met alle gevolgen van dien", aldus Bouwmeester. In 2005 opende de eerste kinderalcoholpoli waar kinderen, die levensbedreigend veel hadden gedronken, werden opgenomen. De Tweede Kamer nam hierna een motie aan om in het hele land dergelijke poli's te stichten.

De PvdA-parlementariër wil woensdagavond tijdens een debat over dit onderwerp van de demissionaire ministers Klink (Volksgezondheid) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) opheldering over de stopzetting van de financiering.

Elke regio
"Als deze ministers zich echt zorgen maken om deze kinderen zorgen ze dat de poli's blijven. Sterker nog, dan zorgen ze dat er in elke regio een komt, stelt Bouwmeester.

De kinderalcoholpoli's verzorgen acute zorg voor de comazuipers, maar proberen ook te voorkomen dat herhaling optreedt.

De PvdA zal geen steun geven aan het plan van demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) om gemeenten de mogelijkheid te geven te experimenteren met de alcoholleeftijdsgrens voor jongeren. Dat zei Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester dinsdag in het Radio 1-programma Dit Is De Dag (EO).

Het alcoholplan moet het relatief hoge alcoholgebruik onder jongeren beteugelen. Klink is van plan gemeenten de mogelijkheid te geven de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol op te rekken naar 18 jaar. Nu ligt die grens bij 16 jaar voor bier en 18 jaar voor sterke drank.

De PvdA'ster noemt het huidige plan ,,een raar compromis waar niemand wat aan heeft''. Zij wil dat de politiek veel meer werk gaat maken van preventie en voorlichting aan ouders. Verder pleit ze voor strenge regels en handhaving die ook echt te realiseren is. Ook het vormgeven van kinderalcoholpoli's verdient wat haar betreft aanbeveling. ,,We willen er alles aan doen om jeugd van de alcohol af te houden'', aldus Bouwmeester. ,,Vooral ouders moeten we daarbij inzetten. Gebleken is dat kinderen hun eerste biertje vaak krijgen op hun twaalfde, bij de nasi.'' De PvdA ziet graag dat ouders hun kinderen pas op latere leeftijd bier aanbieden.

De partij is die mening toegedaan wegens het grote aantal 'comazuipende' kinderen. ,,Dat is een groot probleem'', aldus Bouwmeester. ,,Het gaat om dronken kinderen die zichzelf en de maatschappij veel schade toebrengen.''

ZEMBLA
In de aflevering ‘ Comazuipen ’ van Bernard Krikke en Manon Blaas is onder meer het verhaal te zien van de 13-jarige Jimmy die op een dinsdagmiddag in coma raakte nadat hij één liter Safarilikeur had gedronken. Kinderarts Van der Lely: ‘Het wachten is op de eerste jongere die zich dooddrinkt.’

Alcoholpoli
ZEMBLA filmde op de speciale alcoholpoli voor kinderen die begin dit jaar door dr. Van der Lely en psycholoog M. de Visser werd opgericht in het Delftse Reinier de Graaf Ziekenhuis. De alcoholpatiëntjes worden daar medisch onderzocht en er volgen gesprekken met ouders en het kind.

In deze ZEMBLA-aflevering ook aandacht voor de 14-jarige Suzanne die in coma raakte nadat ze, samen met haar vriendinnen, een fles perenlikeur, wat whisky en bier had gedronken. Zij vertelt dat ze sinds het incident leerproblemen heeft. Haar ouders zijn weliswaar geschrokken, maar vinden het nog steeds normaal dat kinderen op die leeftijd thuis af en toe meedrinken.

Meer over:

comazuipen-1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.