Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Slecht nieuws voor de Europese hommel

02-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
slecht-nieuws-voor-de-europese-hommel


24 procent van de Europese hommels wordt bedreigd met uitsterven. Intensieve akkerbouw en klimaatverandering bedreigen bijna een kwart van de Europese hommelsoorten met uitsterven. De IUCN (International Union for Conservation of Nature) waarschuwt hiervoor. 


In een studie, gefinancierd door de Europese Unie, werden alle 68 Europese hommelsoorten onderzocht. Daaruit bleek dat 24 procent op het punt staat te verdwijnen. Volgens de studie heeft 46% van de hommel soorten in Europa een dalende bevolking, 29% zijn stabiel en 13% neemt toe. Klimaatverandering, de intensivering van de landbouw en veranderingen in landbouwgrond zijn de belangrijkste bedreigingen voor de soort. Andere redenen voor de daling zijn onder andere verontreiniging door landbouwafval en verlies van habitat als gevolg van stedelijke ontwikkeling.

Net zoals de snelle afname van het aantal bijen, is het verlies van hommels ook een bedreiging voor de mens. Hommels en bijen spelen een belangrijke rol in de voedselproductie. Zij zorgen voor de bestuiving van gewassen zoals tomaten, paprika’s en allerlei andere soorten groenten en fruit die op ons menu staan. Drie van de vijf belangrijkste bestuivende insectensoorten van Europese landbouwgewassen zijn hommelsoorten. De totale bijdrage van bestuivers aan de Europese voedselproductie wordt geschat op zo’n 22 miljard euro.
"Bescherming van hommelsoorten en leefomgeving, herstel van aangetaste ecosystemen en het stimuleren van  biodiversiteit in de landbouw zal van essentieel belang zijn om de negatieve trends in de Europese hommel bevolking te keren,’ zegt Ana Nieto, Europese Biodiversiteit Officer van IUCN en coördinator van de studie.

‘Het lot van Europa ‘s hommels is een probleem dat op alle fronten moet worden aangepakt. De Europese Unie heeft onlangs het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor bijen verboden of beperkt, en financiert onderzoek naar de status van bestuivers,’ aldus Janez Potocnik, commissaris voor Milieu van de EU. ‘De inspanningen moeten duidelijk worden opgeschaald, niet in het minst door een betere integratie van de biodiversiteit in het overige beleid, maar ook om het bewustzijn over de voordelen die bestuivers brengen te verhogen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.