Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Slebos krijgt hogere straf in atoombomzaak

02-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
641 keer bekeken
  •  
de-nederlandse-atoombom
Het Amsterdamse gerechtshof heeft ingenieur Henk Slebos veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk voor het -zonder vergunning - exporteren van goederen die kunnen worden gebruikt bij het maken van massavernietigingswapens.
In ZEMBLA De Nederlandse atoombom van november 2005 vertelt Slebos over het smokkelnetwerk in Nederland. Hij zegt ook de beste vriend te zijn van de Pakistaanse atoomspion Abdul Qadeer Khan. De geëxporteerde goederen waren bestemd voor een instituut dat banden had Khan.

Van Khan wordt gezegd dat hij aan de wieg van de islamitische atoombom staat. Khan werkte in Urenco in Almelo, waar verarmd uranium werd verrijkt. In 1983 werdt Khan vervolgd omdat hij informatie over het produceren van atoomwapens zou hebben gestolen. Door een vormfout heeft hij nooit een straf uitgezeten.

In december 2005 was Slebos nog veroordeeld tot twaalf maanden, waarvan acht voorwaardelijk.

In 1985 was de ingenieuw ook al veroordeeld, voor het uitvoeren van een oscilloscoop (een elektrotechnisch meetinstrument) naar Pakistan.

bron: Novum
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.