Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Slachtoffers van seksueel geweld krijgen medische kosten vergoed

31-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Minister Sander Dekker - ANP

Met het vergoeden van de medische kosten voor slachtoffers van seksueel geweld wil de overheid bekijken of die maatregel een drempel kan weghalen voor het zoeken van hulp. Voorwaarde is wel dat de slachtoffers zich binnen zeven dagen onder behandeling stellen bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG), waarvan er zestien zijn. Het gaat volgens de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een tijdelijke proef voor de duur van een jaar.

Medische kosten vallen onder het eigen risico van de zorgverzekering, met als gevolg dat slachtoffers zelf de kosten moeten dragen. De proef moet uitwijzen of de vergoeding van het eigen risico een drempel wegneemt om hulp te zoeken.

Volgens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) kan de juiste hulp op het juiste moment "een belangrijk verschil maken voor slachtoffers van een ernstig misdrijf als seksueel geweld."

Lees ook: "Inspectie: slachtoffers voelen zich door zedenrechercheurs ontmoedigd om aangifte te doen"

Schaamte
“Slachtoffers van seksueel geweld ervaren sowieso veel drempels om met hun ervaringen naar buiten te komen”, zegt Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld. “Drempels zoals schaamte, schuldgevoelens, en angst voor negatieve reacties van anderen. De financiële drempel wordt door deze pilot weggenomen, en we hopen dat de stap om hulp te zoeken hierdoor makkelijker wordt.”

De resultaten van de proef worden in het najaar van 2021 bekendgemaakt.

Verstijfd van angst
In Nederland heeft 15 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen weleens seks tegen de wil meegemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Kenniscentrum Rutgers in 2017. De meeste mensen denken dat ze in zo’n situatie zullen schreeuwen, rennen of vechten. Maar het merendeel van de slachtoffers reageert heel anders: ze doen niets. Ze voelen zich verstijfd van angst.

Bekijk hier de Zembla-uitzending ‘Verstijfd van angst’:

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.