Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Slachtoffers inbraak bewapenen zich

29-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
slachtoffers-inbraak-bewapenen-zich
Bijna de helft van de Nederlanders die de afgelopen jaren slachtoffer werden van woninginbraak heeft zich daarna bewapend voor het geval zij een inbreker tegen het lijf lopen. In de meeste gevallen gaat het om een knuppel maar ook houden veel mensen een mes of pepperspray binnen handbereik.
Dat blijkt uit een woensdag uitgebracht onderzoek onder 1100 mensen die de afgelopen vijf jaar het slachtoffer werden van inbraak. Het onderzoek werd gehouden in opdracht van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). 
Een kwart van de ondervraagde inbraakslachtoffers heeft een knuppel in huis of een ander middel waarmee ze in voorkomende gevallen een klap kunnen uitdelen. 14 procent zegt hiervoor een speciaal mes in huis te hebben en 8 procent heeft pepperspray binnen handbereik. NIPW-voorzitter Coen Staal noemt de cijfers zorgelijk. ' Hoewel het logisch is dat mensen zich willen verdedigen, raden we af de inbreker zelf te lijf te gaan. De kans is groot dat dit alleen maar meer geweld teweeg brengt. Beter is het de telefoon altijd binnen handbereik te hebben en snel 112 te bellen .'
In het onderzoek komt naar voren dat mensen zich na een inbraak een stuk onveiliger voelen in hun eigen huis. Dat geldt vooral voor personen die op het moment van de inbraak thuis waren. Staal: ' Uit ons onderzoek blijkt dat bijna 40 procent van de mensen die in de afgelopen vijf jaar een inbraak of poging daartoe meemaakten, thuis was tijdens de inbraak. Van de respondenten bevond 70 procent zich op dat moment in de slaapkamer. '

Meer over:

allemaal-agent
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.