Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Slachtoffer van methylbromide

01-03-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
582 keer bekeken
  •  
slachtoffer-van-methylbromide
Er blijft sinds de uitzending van Zembla van gisteravond 1 maart 2009 maar 1 vraag in mijn hoofd rondspoken:

‘Waar zijn we in Nederland nou helemaal mee bezig?’

Mijn vader (Gerard van der Mooren) heeft samen met een collega (Andre de Knegt) op 23 januari 1991 een methylbromide ongeluk gehad in een kas in Zevenhuizen. Er is 6 keer zoveel methylbromide gespoten dan wettelijk was toegestaan, en de zeilen die er volgens de normale procedure overheen moesten liggen, zijn ook nog eens eerder weg gehaald. Zodoende hebben mijn vader en zijn collega die de nieuwe planten moesten planten, deze gifgas ingeademd. Mijn vader heeft 6 weken in coma gelegen, om alleen zijn hersenen al in een stabiele toestand te krijgen, omdat ze niet wisten hoe mijn vader uit deze coma zouden komen.

Ik leef samen met het gezin al 18 jaar met de confrontatie van het gifgas methylbromide (en als ik u dan vertel dat ik 21 jaar ben, schieten woorden gewoon tekort).

De reden waarom ik dit kenbaar wil maken aan andere mensen en aan de instanties is, omdat ik niet wil dat er nog meer slachtoffers vallen of gaan vallen.

Ik ben natuurlijk erg blij dat ik mijn vader nog bij me mag hebben, maar dit neemt niet weg hoe moeilijk het nog steeds is in het dagelijks leven! Mijn vader is namelijk rolstoel gebonden, heeft last van spasme. Ook is zijn zenuwstelsel aangetast o.a. zijn fijne motoriek, concentratie en zijn geheugen.

Als ik de uitzending zie van Een Vandaag op 22 januari 2009 en de uitzending van Zembla, wordt ik intens verdrietig en woedend! Omdat er door allerlei instanties wordt gezegd dat ze er ‘zogenaamd’ niets vanaf weten. Alle instanties houden gewoon hun oogkleppen op! Want ik kan u vertellen dat mijn keukentafel inmiddels vol ligt met informatie over methylbromide. Ook ben ik in het bezit van een boek uit 1982 geschreven door dr. Med. Dietrich Weller. Hierin staat alle informatie over methylbromidevergiftiging en de restverschijnselen.

Ook FNV Bondgenoten, heeft/had een lidmaatschapsblad genaamd ‘Bondig’. In 1993 heeft hierin het verhaal gestaan van mijn vader en zijn collega! En dan nog zo overtuigd zeggen dat ze er niets vanaf weten!! Sorry dit kan ik niet begrijpen!!

Als ik in alle informatie lees dat vanaf 1982 al afgebouwd wordt  met methylbromide in de tuinbouw en in 1992 helemaal verboden is. En dat dan Europese Unie in 2005 de goedkeuring geven voor het gebruik van Methylbromide in containers van de havens, en dat hierbij ook slachtoffers vallen, is dit voor mij onvoorstelbaar en onbegrijpbaar. Dit is voor mij ook niet te accepteren.

Wat ik hier uit op maak is dat dit een pure economische geldkwestie is. En dat er dan maar geaccepteerd moet worden, dat er mensenlevens mee gemoeid gaan. Want geld voor een natuurlijke bestrijding is er niet, of is te duur!! Dit vind ik onacceptabel.

Als ik de personen zie die aan het woord zijn gekomen in beide uitzendingen (Zembla en Een Vandaag) wordt ik helmaal koud vanbinnen! Ik wil deze personen ontzettend veel kracht en sterkte wensen voor de toekomst!!

Wanneer deze personen contact op willen nemen kan dat via zembla@vara.nl.
ZEMBLA stuurt deze mail dan door.

Lesly van der Mooren

Dit moet gestopt worden, zodat er geen slachtoffers meer gaan vallen!!

Meer over:

gifcontainers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.