Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Sjoerd Kooistra - 'Liever failliet'

30 jun 2010
  •  
leestijd 2 minuten
liever-failliet
Horecamagnaat Sjoerd Kooistra is overleden. Hij werd maandagmiddag dood gevonden in zijn villa in Ubbergen. Horecabaas Sjoerd Kooistra heeft zelfmoord gepleegd. Sectie op het lichaam heeft de doodsoorzaak bevestigd.

Kooistra was eigenaar van tientallen horecazaken. Bierbrouwer Heinieken ontruimde op 19 mei twee panden van Kooistra in Amsterdam. De rechter had de dag daarvoor bepaald dat hij en enkele aan hem gelieerde bedrijven achterstallige huur aan Heineken moesten betalen. Kooistra porbeerde ontruiming via een kort geding te voorkomen.

De horecamagnaat had een huurachterstand van 1 miljoen euro bij Heineken. Naast achterstallige huurpenningen claimde de bierbrouwer nog vele miljoenen aan schulden bij Kooistra.

In 2004 maakten Jos van Dongen en Manon Blaas de ZEMBLA uitzending 'Liever failliet'

Zembla bekeek hoeveel zaken van faillissementfraude door justitie zijn uitgezocht. Dat aantal blijkt minimaal. 98 procent van de personen die faillissementsfraude plegen, komen niet voor de rechter. In de afgelopen tien jaar werd 1 tot 2 procent van de zaken waarin sprake was van faillissementfraude door justitie onderzocht. Ook in 2004 zal het beeld niet veranderen. Justitie wil zo´n 80 zaken onderzoeken en vervolgen. En dat is weer niet meer dan 2 procent.

In Zembla wordt het schimmige imperium van horecatycoon Sjoerd Kooistra blootgelegd. Hij verhuurt/verpacht ongeveer zestig cafés in Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Breda. Zijn imperium is omstreden omdat vele BV's waarin zijn cafés geëxploiteerd worden na verloop van tijd failliet gaan. Vorig jaar gingen negen BV's failliet met een totale schuld van bijna 5 miljoen euro. Kooistra ondervindt hiervan geen nadeel. Een voormalig bedrijfsleider van Kooistra zegt in Zembla: "Ook al gaat er een café failliet, Kooistra krijgt altijd zijn pacht. De schuldeisers kunnen naar hun centen fluiten."

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.