Zembla

Shell riskeert rechtszaak in Londen om milieuschade in Nigeria

12-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
ANP Shell
Olie- en gasconcern Shell mag in Londen aangeklaagd worden voor milieuvervuiling in Nigeria. Dat heeft het Britse hooggerechtshof bepaald. Een groep van meer dan 42.000 Nigeriaanse boeren en vissers kan nu een zaak aanspannen in Groot-Brittannië tegen het Brits-Nederlandse Shell.

Het Supreme Court veegde daarmee eerdere besluiten van lagere rechtbanken van tafel, die een Britse rechtszaak tegen Shell juist hadden geblokkeerd.

De hel van Shell
In de Zembla-uitzending 'De hel van Shell' bleek dat medewerkers van Shell in Nigeria zelf opdracht geven voor het vernielen van oliepijpleidingen voor eigen gewin. Dat verklaarden meerdere getuigen die voor het personeel van Shells dochteronderneming SPDC lekken hebben veroorzaakt, tegenover Milieudefensie en Zembla. Volgens de bronnen verdienen Shell-medewerkers aan het opruimen van de olielekken door geld van de schoonmaakbudgetten in eigen zak te steken.

Uit het onderzoek van Milieudefensie dat Zembla heeft geverifieerd, blijkt dat Shell dochter SPDC van deze beschuldigingen op de hoogte is maar er niets mee heeft gedaan. Ook de Nederlandse ambassade weet ervan maar heeft het bedrijf niet aangesproken.

Miljoenen liters olie
Sinds het Nederlands-Britse Shell in 1958 in Nigeria is begonnen met de oliewinning zijn miljoenen liters olie in de natuur gelekt. Grote gebieden zijn veranderd in een maanlandschap waar geen akkerbouw en visserij meer mogelijk is. De inwoners kunnen niet meer voorzien in hun levensonderhoud. Ook heeft de olievervuiling desastreuze gevolgen voor hun gezondheid. Jaarlijks sterven 16.000 kinderen in de Nigerdelta in hun eerste levensjaar als gevolg van de olielekkages. De boeren en vissers uit de olierijke Niger Delta willen compensatie en vinden dat Shell meer moet doen om de vervuiling op te ruimen. Shell zegt dat sabotage de oorzaak is van de lekkages.

Eind vorige maand oordeelde het gerechtshof in Den Haag nog dat de Nigeriaanse tak van Shell enkele boeren uit het West-Afrikaanse land een schadevergoeding moet betalen. Die zaak draaide om twee specifieke lekkages en volgens het hof is bewezen dat het bedrijf aansprakelijk voor de twee lekkages is.

Lees meer over de hofzaak in Den Haag

Kijk de uitzending 'De hel van Shell' over de olielekkages in Nigeria terug:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.