Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Shell overweegt zich terug te trekken uit Nigeria’

06-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
shell-in-nigeria
Shell denkt erover om na decennia weg te gaan uit Nigeria. Dat meldt De Telegraaf. De activiteiten in Nigeria zijn omstreden. Sinds het Nederlands-Britse Shell in 1958 in het Afrikaanse land is begonnen met de oliewinning zijn miljoenen liters olie in de natuur gelekt.
Volgens De Telegraaf zou Shell de Britse bank Standard Chartered ingehuurd hebben om een koper te zoeken voor zijn bezit op het vasteland. Shell zelf laat weten dat het bedrijf gesprekken voert met de overheid in Nigeria over “de volgende stappen voor onze activiteiten op land in Nigeria.”

Tijdens de jongste aandeelhoudersvergadering liet CEO Ben van Beurden al doorschemeren dat de positie van Shell in Nigeria niet meer heilig is, schrijft De Telegraaf.

De hel van Shell

Grote gebieden in Nigeria zijn door de olielekkages veranderd in een maanlandschap waar geen akkerbouw en visserij meer mogelijk is. De inwoners kunnen niet meer voorzien in hun levensonderhoud. Ook heeft de olievervuiling desastreuze gevolgen voor hun gezondheid. Jaarlijks sterven 16.000 kinderen in de Nigerdelta in hun eerste levensjaar als gevolg van de olielekkages.

Volgens Shell zijn de lekkages het gevolg van sabotage. In de Zembla-uitzending 'De hel van Shell' bleek dat medewerkers van Shell in Nigeria zelf opdracht geven voor het vernielen van oliepijpleidingen voor eigen gewin. Dat verklaarden meerdere getuigen die voor het personeel van Shells dochteronderneming SPDC lekken hebben veroorzaakt, tegenover Milieudefensie en Zembla. Volgens de bronnen verdienen Shell-medewerkers aan het opruimen van de olielekken door geld van de schoonmaakbudgetten in eigen zak te steken.

Hof Den Haag

In januari oordeelde het hof in Den Haag dat de Nigeriaanse tak van Shell enkele boeren uit het Afrikaanse land een schadevergoeding moet betalen. Het bedrijf is aansprakelijk gesteld voor twee olielekkages. 


Kijk de uitzending ‘De hel van Shell’:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.