Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Shell onder vuur

31-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
shell-onder-vuur
Het was een moeilijke week voor Shell. Via Wikileaks komen er steeds meer Amerikaanse cables waaruit blijkt hoe nauw Shell verweven is met het corrupte regime in Nigeria. Woensdag was de hoorzitting in de Tweede Kamer over Shell in Nigeria. Het beeld waar Shell tegen moet opboksen is dat van een multinational die flinke winsten boekt op olie uit Nigeria terwijl de bevolking daar achter blijft met vervuilde gronden en vervuild water. Is dat een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Iets waar Shell zich graag op laat voorstaan.
Eind 2009 werd er een rechtszaak geschikt die in New York was aangespannen door nabestaanden van Ken Saro Wiwa, de in 1995 vermoorde Ogoni-activist en schrijver. Door die schikking, waarvoor Shell 15 miljoen dollar betaalde, bleven de getuigenissen die daarin zijn afgelegd, ongehoord. In Argos enkele van die getuigenissen. In de studio reageren Sharon Gesthuizen, het SP- Tweede Kamerlid die de hoorzitting heeft aangevraagd en journalist Thomas Blom, maker van de Zembla documentaire ‘Vuile olie van Shell’.

Een verslag van Kees van den Bosch en Wil van der Schans
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.