Zembla

Shell in Nigeria

  •  
16-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell-in-nigeria
Twee opmerkelijke berichten over Shell in Nigeria: Shell koopt corruptiezaak Nigeria af en Energiebedrijf Shell is tot in alle lagen van de Nigeriaanse overheid geïnfiltreerd.

Oliereus betaalt 60 miljoen dollar aan Nigeriaanse justitie
Shell betaalt 60 miljoen dollar aan de Nigeriaanse justitie om vervolging wegens corruptie te ontlopen. Dat meldt de NOS. De Nigeriaanse anti-corruptiecommissie heeft tegenover de NOS verklaard dat het onderzoek naar Shell is beëindigd na het sluiten van een overeenkomst. Shell geeft toe dat er een deal is gesloten maar wil niks kwijt over de inhoud.

NOS meldt dat Shell in deze zaak eerder al een schikking van bijna 50 miljoen dollar met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens de SEC kocht Shell Nigeriaanse douanebeambten om, om een olieproject sneller te doen verlopen.

Infiltratie
Energiebedrijf Shell is tot in alle lagen van de Nigeriaanse overheid geïnfiltreerd. De multinational is zo continu op de hoogte van politieke ontwikkelingen in het voor hem belangrijke olie- en gasrijke land.

Daar waar nodig probeert het Brits-Nederlandse energieconcern beleid bij te sturen. Het krijgt daarbij medewerking van de Nederlandse, Britse en Amerikaanse ambassades in Nigeria. En van consultantbureaus, waaronder McKinsey.

Dat blijkt uit documenten die klokkenluiderwebsite WikiLeaks heeft gepubliceerd.

In de Niger Delta, het zuidelijke deel van Nigeria, voltrekt zich al 50 jaar een olieramp. Sinds de oliemaatschappijen daar hun jacht op olie begonnen, is er naar schatting 1,5 miljoen ton olie over de landbouwgronden en in de moerassen gestroomd. Die vervuiling gaat onverminderd door. De bevolking wil dat het eindelijk stopt en richt zijn woede op Shell. De leidende Nederlands/Britse oliegigant maakt miljarden winst, maar wordt ervan beschuldigd milieu en mensenrechten op te offeren. ZEMBLA trok naar de Niger Delta en zag de praktijken van Shell.

A.s. zaterdag 18 december bij Argos op radio 1 om 12.15 (VARA/VPRO): Shell in Nigeria. Deze week werd bekend uit WikiLeaks documenten dat er grote verwevenheid is tussen Shell en de Nigeriaanse overheid. In Argos nieuwe ontdekkingen over deze -door Shell altijd ontkende- verstrengeling.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.