Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Shell en andere oliebedrijven maken klimaatakkoord onhaalbaar’

05-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
shell anp
De geplande investeringen van de fossiele sector, waaronder die van Shell, maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs nog te halen. Die conclusie trekken onder meer Milieudefensie en Greenpeace in een rapport dat ze donderdag presenteerden op de VN-Klimaattop in Madrid. "De komende vijf jaar pompt de sector 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning. Dit brengt de mondiale opwarming ver voorbij de 1,5 graden.”

Lees het rapport:
Fossiele brandstoffen die uit de grond worden gepompt, worden uiteindelijk verstookt. Daardoor komt CO2 vrij en dat broeikasgas houdt warmte vast. Projecten die de komende vijf jaar op de planning staan, zijn volgens het rapport goed voor 148 gigaton CO2. Dat is net zoveel uitstoot als 1200 kolencentrales zouden veroorzaken, staat in het rapport.

Shell op nummer 2
25 bedrijven zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de olie- en gasproductie tot aan 2050. Shell staat in deze lijst op plaats 2. Alleen het Russische Gazprom zou grotere uitbreidingsplannen hebben. "Hoewel Shell wil blijven investeren in fossiele brandstoffen en daarin zelfs zijn meeste concurrenten voorbij gaat, is het bedrijf nadrukkelijk aanwezig bij de klimaattop in Madrid", meldt Milieudefensie. 

Zelfs als alleen de bestaande olie- en gasvelden in productie blijven, zal het niet lukken de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Dat is wel het doel waar de wereld sinds 2015 officieel naar streeft.

Grote uitbreidingsplannen
Terwijl landen in het akkoord van Parijs hebben afgesproken dat het tijdperk van fossiele brandstoffen ten einde moet komen, signaleren de milieuorganisaties een toename van 7 procent in de wereldwijde olie- en gasproductie in de komende vijf jaar. Vooral in de Verenigde Staten heeft de olie- en gasindustrie grote uitbreidingsplannen: 85 procent van alle nieuwe projecten is Amerikaans.

De opstellers van het rapport roepen overheden op in te grijpen, bijvoorbeeld door belastingvoordelen af te schaffen en geen nieuwe vergunningen meer uit te geven voor olie- en gaswinning. Ook investeerders kunnen het verschil maken, stellen de organisaties, door geen geld meer te stoppen in projecten die de klimaatdoelen ondermijnen.

Een oplossing die door de olie- en gasindustrie wordt gepromoot is het afvangen en opslaan van CO2. Volgens het VN-Klimaatpanel IPCC ontbreekt het echter aan bewijs dat dit op grote schaal werkt. De milieuorganisaties wijzen erop dat het ook erg duur is.

Reactie Shell
Shell zegt de cijfers niet te herkennen, maar wil zelf geen productiedoelen verstrekken. Het oliebedrijf benadrukt dat het de klimaatdoelen van Parijs volledig steunt en wijst erop dat het miljarden investeert in duurzame energie. Tegelijkertijd zegt Shell te willen voldoen aan de vraag naar energie.

Twintig multinationals

The Guardian meldde in oktober al dat twintig grote multinationals in fossiele brandstoffen, waaronder Shell, samen verantwoordelijk zijn voor een derde van alle wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.