Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Shell betaalt 95 miljoen euro voor Nigeriaanse olieschade uit 1970

13-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
367 keer bekeken
  •  
Hel van Shell
Olie- en gasconcern Shell betaalt een schadevergoeding van omgerekend 95 miljoen euro aan gemeenschappen in het zuiden van Nigeria vanwege olielekkages in 1970. Het gaat om een bedrag dat al 20 jaar geleden werd vastgesteld door een Nigeriaanse rechter in een rechtszaak die al in 2001 begon.

Het bedrag wordt nu daadwerkelijk uitbetaald. Shell benadrukt dat het om lekkages gaat die werden veroorzaakt als gevolg van gevechten tussen de Nigeriaanse overheid en de Republiek van Biafra tijdens de burgeroorlog van 1967 tot 1970. Volgens een verklaring van Shell Nigeria gaat het om een "moeilijke periode die heeft geleid tot aanzienlijke schade aan de gas- en olie-infrastructuur in de Nigerdelta." Het bedrijf zegt geen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de lekkages te aanvaarden.

Schadevergoeding Nigeriaanse boeren

Eind januari oordeelde het gerechtshof in Den Haag nog over een andere zaak tegen Shell. De Nigeriaanse tak van Shell moet namelijk enkele boeren uit het Afrikaanse land een schadevergoeding betalen. Het bedrijf is aansprakelijk voor twee olielekkages. De hoogte van het bedrag moet nog worden bepaald.

Lees ook: Shell moet schadevergoeding betalen aan Nigeriaanse boeren om olielek

Uitzending ‘De hel van Shell’

Sinds het Nederlands-Britse Shell in 1958 in Nigeria is begonnen met de oliewinning zijn miljoenen liters olie in de natuur gelekt. Grote gebieden zijn veranderd in een maanlandschap waar geen akkerbouw en visserij meer mogelijk is. De inwoners kunnen niet meer voorzien in hun levensonderhoud. Ook heeft de olievervuiling desastreuze gevolgen voor hun gezondheid. Jaarlijks sterven 16.000 kinderen in de Nigerdelta in hun eerste levensjaar als gevolg van de olielekkages.

Kijk de uitzending 'De hel van Shell' over de olielekkages in Nigeria terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.