Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Shell behaalt jaarlijks 1,8 miljard winst met haar activiteiten in Nigeria

15-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
shell-onder-vuur
Uit een onderzoek van economisch onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van ZEMBLA, blijkt dat het moederbedrijf Shell jaarlijks gemiddeld 1,8 miljard winst behaalt met haar activiteiten in Nigeria.

In Nigeria zijn in de afgelopen vijf jaar (2005-2009) in totaal 4,3 miljard vaten olie gewonnen (572,0 miljoen ton), met een geschatte marktwaarde van US$ 291,1 miljard. Het aandeel van Shell in de Nigeriaanse oliewinning bedroeg in deze periode was 26,6%, bij elkaar 155,1 miljoen ton met een marktwaarde van US$ 75,4 miljard.

Shell won deze olie deels voor eigen rekening en deels voor rekening van de Nigeriaanse staatsoliemaatschappij NNPC en andere oliemaatschappijen. Voor eigen rekening won Shell van 2005 tot en met 2009 in totaal 69,8 miljoen ton olie, ongeveer 12% van de Nigeriaanse olieproductie. Dit staat gelijk aan een geschatte marktwaarde van US$ 34,8 miljard.

Download het rapport

Gaswinning
De gaswinning in Nigeria had in de laatste vijf jaar een omvang had van 152,3 miljoen ton olie equivalent (toe), hetgeen gelijk staat aan een geschatte marktwaarde van US$ 8,4 miljard. 89,4 miljoen toe hiervan werd gewonnen onder de verantwoordelijkheid van Shell, waarvan 21,0 miljoen toe voor eigen rekening van Shell. Dit is ongeveer 16% van de totale Nigeriaanse gaswinning en staat gelijk aan een geschatte marktwaarde van US$ 1,1 miljard.

Eerste bevindingen VN
UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties dat in 2008 is begonnen om de massale olievervuiling in de Niger Delta in kaart te brengen, toont in de ZEMBLA-aflevering ‘Vuile olie van Shell’ haar eerste bevindingen. Op verzoek van de Nigeriaanse regering is UNEP met veldonderzoek en metingen gestart in Ogoniland, een deelgebied van de Niger Delta.

Mike Cowing, hoofd van de missie, bevestigt nu dat in Ebubu de olievervuiling het grondwater heeft bereikt en de olie jarenlang ongemoeid het drinkwater van omliggende gemeenschappen heeft besmet. Volgens Cowing heeft de verontreiniging ernstige effecten op het milieu en de volksgezondheid. Shell heeft 15 jaar geleden al beloofd de vervuiling op te ruimen. Cowing: “Wat er in het gebied gebeurt, is werkelijk onacceptabel.”

De bevolking van Ogoniland protesteert al jaren tegen de werkwijze van Shell. In Goi is, volgens de gemeenschap, de olievervuiling onvoldoende opgeruimd door Shell en ook Cowing bevestigt dat het niet volgens de internationale richtlijnen is gebeurd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.