Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Shell aangeklaagd om olievervuiling Nigeria

23-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuile-olie-van-shell
23 maart 2012 - De Nederlands-Britse oliereus Shell is vrijdag aangeklaagd wegens olievervuiling in Nigeria. Dat hebben advocaten die optreden namens meer dan 11.000 gedupeerde Nigerianen vrijdag gezegd. Onlangs liepen onderhandelingen over schadevergoeding stuk.


De Nigeriaanse tak van Shell heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor twee lekkages in 2008 waarbij in totaal 4000 vaten olie in het milieu terecht zijn gekomen. De advocaten stellen echter dat een veelvoud daarvan, circa 500.000 vaten, verloren is gegaan. Shell spreekt dat met klem tegen en zegt dat veruit de meeste olielekkages in het gebied te wijten zijn aan illegaal aftappen bij pijpleidingen.
 

Vuile olie van Shell

Ruim vijftig jaar haalt Shell in Nigeria olie uit de grond. Door olielekkages zijn akkergronden en viswateren ernstig vervuild. De bevolking is het zat. Shell schept volgens de bewoners van de Nigerdelta geen rijkdom, maar armoede en draagt bij aan de conflicten in de regio. Thomas Blom filmde voor ZEMBLA de praktijken van Shell en sprak met de lokale bevolking.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.