Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Servische autoriteiten onderhandelde met de familie van Mladic

09-05-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
servische-autoriteiten-onderhandelde-met-de-familie-van-mladic
De speciale aanklager voor Servische oorlogsmisdaden Vladimir Vukcevic zei maandag dat de Servische autoriteiten meerdere malen met de families van de voortvluchtige oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic hebben onderhandeld over hun overgave.

Maar de onderhandelingen zijn niet succesvol geweest, zei hij.

"Ik ben bereid om te praten met hun gezinnen om dit verhaal tot een goed einde te brengen en verdere druk op Servië te voorkomen, omdat ze op de vlucht te zijn", zei Vukcevic in een interview met Belgrado Danas.

"Ik roep ze op om zich vrijwillig over te geven om echte vaderlandsliefde te tonen en onaangenaamheden te voorkomen voor hun families en vrienden," zei Vukcevic.

"We zijn onmiddellijk alle informatie aan het controleren, in de hoop dat het zal helpen hen te vinden," voegde hij eraan toe.

Mladic, de Bosnisch-Servische commandant, en Hadzic, een leider van de Servische rebellen in Kroatië, zijn de enige twee voortvluchtigen, beschuldigd van oorlogsmisdaden, die nog steeds gezocht worden door het Joegoslavië Oorlogstribunaal van de Verenigde Naties. Belgrado heeft aan het Haagse tribunaal meer dan veertig beschuldigden overhandigd, maar de Europese Unie heeft de vooruitgang tot de arrestatie van Mladic en Hadzic gekoppeld aan Servisch EU-lidmaatschap.

Aan de vooravond van een bezoek van het hoofd van de Haagse rechtbank Serge Brammertz aan Belgrado, zei Vukcevic dat zij die Mladic en Hadzic helpen verbergen zullen worden vervolgd en hun bezittingen zullen in beslag worden genomen in overeenstemming met de wet. Brammertz zal naar verwachting in juni een verslag uitbrengen aan de VN-Veiligheidsraad over de samenwerking van Servië met het tribunaal.

"Tenzij we Mladic en Hadzic arresteren, houden ze ons allen, de burgers van Servië, gegijzeld", besloot Vukcevic.

Servië hoopt voor het einde van het jaar een officiële kandidaat voor het EU-lidmaatschap te worden, maar het definitieve groene licht van de 27-naties zal afhangen van een positief rapport van Brammertz.

De autoriteiten in Belgrado zullen moeten bewijzen dat zij er alles aan doen om de beschuldigde Ratko Mladic te arresteren,  zei  Harry van Bommel (SP) tegen Danas.  Van Bommel zei dat deze zaak niet Servisch EU-lidmaatschap zou mogen tegenhouden . Hij legt uit dat sommige Nederlandse parlementariërs erop wijzen dat het noodzakelijk zal zijn dat Mladic op het vliegtuig naar Den Haag zit voordat Servië de volgende stap naar EU lidmaatschap kan zetten. Hij zelf is het daar overigens niet mee eens, Nederland zou niet het falen in Srebrenica moeten willen toedekken door het onmogelijke aan Servië  te vragen.

Kroatisch president Ivo Josipovic zegt dat als Ratko Mladic wordt gearresteerd nadat het mandaat van het Joegoslavie tribunaal is verlopen hij  in Bosnie en Herzegovina zal moeten worden berecht. Het mandaat van het tribunaal zal verlopen in 2014.

Zembla volgt Serge Brammertz als die onder zware politiebewaking de Servische president Tadic en collega-aanklager Vukcevic bezoekt. Brammertz wil de druk opvoeren. De arrestatie van Mladic is echter geen populair onderwerp in dit gedeelte van de Balkan, want de meeste Serven beschouwen de generaal nog steeds als hun grote held. En dat geldt niet alleen voor de bevolking. Ook binnen de geheime dienst geniet de generaal nog grote populariteit. En dat bemoeilijkt zijn opsporing.

Meer over:

jacht-op-mladic
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.