Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Senaat wil bijstandsplannen aanpassen

25-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
senaat-wil-bijstandsplannen-aanpassen
25 november 2011 - Een meerderheid van de Eerste Kamer, waaronder ook regeringspartijen VVD en CDA, vraagt om aanpassing van kabinetsplannen voor een strengere bijstand. Er leven breed zorgen, omdat het volgens gemeenten niet mogelijk is om vanaf volgend jaar bij bijstand ook te toetsen op het inkomen van inwonende volwassen kinderen. Maar VVD en CDA vrezen ook dat bij jongeren de prikkel wordt weggenomen om te (gaan) werken.

CDA-senator Gerrit Terpstra zei hierover met zijn VVD-collega Henk Beckers vragen te stellen aan staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken).

De Krom wil dat vanaf volgend jaar in de bijstand wordt getoetst op het inkomen van alle gezinsleden, ook van meerderjarige inwonende kinderen. Zo wil hij een stapeling van uitkeringen achter één voordeur tegengaan en mensen juist stimuleren om te gaan werken.  Gemeenten waarschuwen dat ze te weinig voorbereidingstijd krijgen voor de nieuwe huishoudentoets.

De eerste kamer stemt halverwege december over de aanpassing Wet werk en bijstand. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.