Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

SCP ziet donkere wolken boven samenleving

18-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
senaat-wil-bijstandsplannen-aanpassen
De Nederlandse welvaartsstaat staat zwaar onder druk en de sociale ongelijkheid zal de komende jaren in rap tempo toenemen. Het Sociaal Cultuur Planbureau (SCP) waarschuwt hiervoor in zijn omvangrijke rapport ‘De sociale staat van Nederland 2011' (pdf).

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is somber over de vooruitzichten voor de Nederlandse samenleving. Het kabinet houdt te weinig rekening met de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen, op korte termijn maar vooral op lange termijn.

"Er hangen donkere wolken boven ons land", staat in het tweejaarlijkse rapport 'De sociale staat van Nederland'
Iedereen wordt geraakt
Het gaat in 2011 nog steeds goed met de Nederlandse burger, maar de vooruitzichten zijn aanzienlijk verslechterd. De economie groeit minder dan verwacht en de koopkracht daalt de komende drie jaar. De bezuinigen van het kabinet-Rutte zullen vrijwel iedereen raken. De kwaliteit van leven lijdt daaronder, zegt het SCP.
Koopkracht
De gevolgen van de crisis voor de burger worden langzaam duidelijk. In 2010 was er minder werkgelegenheid en steeg de werkloosheid licht. Huishoudens gingen er 1 procent in koopkracht op achteruit.

Toekomstbeeld
Over de eigen financiële situatie maakt nauwelijks iemand zich zorgen, maar ruim 60 procent van de Nederlanders is wel somber gestemd over de toekomst van Nederland. Volgens het SCP is deze stemming stabiel en misschien zelfs 'realiteitsresistent': het gaat gewoon nooit goed, hoe het ook gaat.
Verschillen
De verschillen tussen de verschillende bevolkingsgroepen zijn groot, vooral tussen hoog- en laagopgeleiden. Lageropgeleiden zijn pessimistischer over de samenleving, negatiever over de politiek en meer bezorgd over misdaad en materiële zaken. Hogeropgeleiden zijn optimistischer, toleranter en hebben meer vertrouwen.

Sociaal isolement
Een zorgwekkende ontwikkeling is het aantal mensen dat sociaal geïsoleerd is, zegt het SCP. De afgelopen jaren is dat verdubbeld, tot 4 procent van de bevolking.

Gezinnen zonder geld
Het is crisis en dat is vooral voelbaar als je moet leven op of onder bijstandsniveau zoals ruim 10.000 gezinnen in Tilburg dat doen. En alsof ze het nog niet moeilijk genoeg hebben, wordt er ook nog eens flink op ze bezuinigd. Ze verliezen hun gesubsidieerde baan, hun uitkering of de hulp die ze nodig hebben bij de opvoeding van de kinderen.

De regering denkt dat als je deze gezinnen minder geld geeft, ze vanzelf wel weer aan het werk gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.