Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schouten verbiedt export van vee bedoeld voor buiten EU

25-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Veetransport

© ANP

Het exporteren van levend vee dat bestemd is voor buiten de Europese Unie (EU) en waarvoor een rustplaats buiten de EU noodzakelijk is, mag vanaf dinsdag 26 mei niet meer. 
Dat maakte minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maandag middels een Kamerbrief bekend. Schouten schrijft dat er "de afgelopen maanden twijfels zijn ontstaan over de rustplaatsen buiten de EU". 

De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) geeft geen exportcertificaten meer af als er een rustplaats voor buiten de EU noodzakelijk is. Schouten: "Dit is uit het oogpunt van dierenwelzijn. De van toepassing zijnde EU- wetgeving biedt daarbij ook geen andere keuze."
 
Rustplaats bestaat niet 
Schouten schrijft in haar brief dat de twijfels die zijn ontstaan, voortkomen uit een rapport van een aantal officiële dierenartsen uit Duitsland. Uit bezoeken aan 11 rustplaatsen in Rusland op de route naar Kazachstan, bleek dat een deel van de rustplaatsen die Duitse transporteurs regelmatig in hun reisplanning opgeven, helemaal niet bestaan. Of de rustplaatsen verkeren in dermate slechte of ongebruikte staat, dat het hoogstonwaarschijnlijk is dat er daadwerkelijk runderen worden uitgeladen. Een aantal van deze rustplaatsen is ook regelmatig in de reisplanning opgegeven door Nederlandse exporteurs.    

Volgens Schouten moeten ook de transporten buiten de EU voldoen aan de Europese Transportverordening. Dit houdt onder meer in dat dieren tijdens de rit moeten worden uitgeladen en 24 uur moeten rusten. Maar volgens Schouten komt uit correspondentie van centrale en regionale Russische autoriteiten geen consistent beeld naar voren over het bestaan van EU-conforme rustplaatsen op hun grondgebied.                      
"Hoewel het grootste gedeelte van de exporten naar derde landen, waarbij een rustplaats buiten de EU nodig is, naar of door Rusland gaat, beperkt de problematiek zich niet tot Rusland," schrijft Schouten. Dat betekent dat de NVWA ook voor andere niet-EU bestemmingen naast Rusland, waarvoor een rustplaats buiten de EU noodzakelijk is, per 26 mei geen exportcertificering meer uitvoert.  

Runderen                                         
Het gaat vooral om de export van runderen. Per jaar exporteert Nederland ruim 30.000 levende runderen naar niet-EU-landen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat vooral om 'fokvaarzen', ofwel koeien die niet eerder gekalfd hebben. De meeste van hen gaan naar Rusland, of rusten daar op weg naar andere landen. 

Schouten stelt dat het probleem niet alleen speelt in Nederland: "Inmiddels hebben diverse Duitse lidstaten exporten van levend vee, waarbij Russische rustplaatsen moeten worden aangedaan, opgeschort en hebben andere lidstaten ook hun controles aangescherpt". Het transport mag pas weer worden hervat als "het dierenwelzijn voldoende geborgd is", schrijft de minister.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.