Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schorsing Rusland dreigt na dopingrapport

09-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
afwijkende-bloedwaarden-bij-71-nederlandse-atleten
Geen Russische atleten op de komende grote atletiektoernooien en mogelijk zelfs de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Het is de straf die volgens antidopingbureau WADA passend zou zijn wegens systematisch, massaal en jarenlang gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen en methoden.
Het WADA begon eind vorig jaar een onderzoek naar doping in de Russische atletiekwereld naar aanleiding van een documentaire van de ARD . Daaruit bleek dat Russische atleten zich massaal bedienden van dopingproducten en dat positieve tests werden verdoezeld, zo nodig met behulp van smeergeld.
Het dopingbureau concludeerde na maanden onderzoek dat het allemaal klopte.  ' Wat we ontdekten, is veel erger dan we dachten. Het is een tamelijk onthutsend beeld' , zei Dick Pound, de voorzitter van de speciale onderzoekscommissie maandag.
Doping in de Russische atletiek was niet alleen wijdverbreid maar ook geïnstitutionaliseerd. Sterker nog, de Russische staat was de beschermheer van de valsspelerij. Zo intimideerde de geheime dienst FSB medewerkers van het dopinglab in Moskou, werden medewerkers verhoord en vermoedelijk afgeluisterd en was de directeur verplicht wekelijks te rapporteren aan de geheime dienst. Het hoofd van dat lab, Grigori Rodtsjenkov, was volgens het WADA de kwade genius. Hij accepteerde en vroeg om geld om positieve testresultaten te verzwijgen en vernietigde 1417 dopingmonsters.
Interpol gaat zich buigen over mogelijk ,,crimineel gedrag’’ van personen en organisaties dat de WADA heeft ontdekt. De internationale opsporingsdienst coördineert het onderzoek naar vermeende corruptie, Justitie in Frankrijk leidt het onderzoek naar het schimmige gedrag. De internationale atletiekfederatie (IAAF) buigt zich tegelijkertijd over de mogelijke sancties tegen de Russische bond. Uitsluiting van Russische atleten is zeker een optie: ,,De sancties kunnen een tijdelijke of definitieve schorsing behelzen''.
Rusland is een traditionele grootmacht in de atletiek. Bij de Olympische Spelen in Londen in 2012 vergaarde de Russische equipe zeventien atletiekmedailles, waarvan acht gouden. Een van die plakken werd gepakt door Maria Savinova op de 800 meter. Het WADA wil dat zij levenslang wordt geschorst, net als vier andere atletes, het medische hoofd van de Russische atletiekbond, Sergei Nikolajevitsj Portoegalov, en vier coaches.

(bron: anp)

Meer over:

verdacht-bloed
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.