Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schoonmaakbranche: ‘Vergeet schoonmakers zorg niet bij vaccin’

05-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
384 keer bekeken
  •  
ziekenhuisincrisistijd-2
Schoonmakend Nederland roept de overheid op om ook schoonmakers in de zorg voorrang te verlenen bij het verkrijgen van vaccinaties. De brancheorganisatie is van mening dat ook zij een groot risico lopen om het virus te krijgen. “De schoonmakers maken de Covid-afdelingen schoon, zorgen voor een schone IC en stellen het zorgpersoneel in staat om veilig hun werk te doen,” stelt Piet Adema, voorzitter van Schoonmakend Nederland.

Volgens Adema zouden zij alleen al hierom bij de eerste beroepsgroepen moeten horen die ingeënt worden. De voorzitter vraagt zich ook af hoe het staat met de veiligheid van de schoonmakers en hun (werk)omgeving, als al het andere zorgpersoneel om hen heen wel gevaccineerd is: “Zorgpersoneel en zorgschoonmakers werken op dezelfde afdelingen, dan kan het toch niet zo zijn dat de één wel is ingeënt, maar de ander niet? Hoe veilig is dit en wat voor effect heeft dit op het terugdringen van het virus?”

Continuïteit van de zorg
Schoonmakend Nederland maakt zich zorgen dat schoonmakers in de zorg weer worden vergeten nadat een aantal zorginstellingen volgens de schoonmaakbranche ook al geen zorgbonus voor de schoonmakers hebben aangevraagd. Adema: “Dit vanwege administratieve rompslomp of simpelweg te veel werk. Het kan toch niet zo zijn dat de schoonmakers, terwijl ze er recht op hebben, er zelf achteraan moeten gaan? Schoonmakers vormen immers de basis van de continuïteit van de zorg in Nederland.” 

Ziekenhuis in crisistijd 
In de Zembla-uitzending Ziekenhuis in crisistijd (2020) volgen we de stille krachten in het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk tijdens de eerste golf van het coronavirus. In de uitzending is onder meer te zien hoe schoonmakers van het ziekenhuis sinds het begin van de uitbraak te maken hebben met ‘corona-afval’ en hoe ze onder hoge druk kamer na kamer ontsmetten omdat de volgende coronapatiënt zich alweer aandient. 

“Als ik thuiskom, ga ik gelijk onder de douche”, vertelt schoonmaakster Bea Vrijhof. “Het is gewoon het idee: alles wegspoelen.” Schoonmaakster Karin Vermanen: “De verpleegkundigen en de artsen, die maken de patiënt beter. Dat is het belangrijkste. Maar schoonmaak is ook heel belangrijk en eigenlijk is dat altijd het ondergeschoven kindje geweest. Tot nu.” 

In onze podcast vertelt journalist Nicolien Herblot hoe het was om te filmen en te werken in het St Jansdal tijdens de eerste golf van het coronavirus. Luister de podcast hier: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.