Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Scholieren in actie

  •  
13-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
755 keer bekeken
  •  
De scholieren die in 2007 massaal actie voerden tegen de 1040-uurnorm in het onderwijs willen opnieuw de straat op. ZEMBLA zocht  de actievoerders op en bekeek de problemen op school.

Ophokuren
De laatste twee weken van november waren veel boze scholieren in het nieuws die protesteerden tegen de 1040-norm. Omdat scholen te weinig les geven en de norm van 1040 uur niet halen, doen schooldirecteuren een noodgreep door het programma op te vullen met extra tussenuren of ‘ophokuren’: veel leerlingen die in één ruimte voor zichzelf moeten werken.

Scholieren waren daar zo kwaad over dat ze staakten en met z’n 15 duizenden naar het Museumplein in Amsterdam trokken.

Op scholen in Nijmegen en Doorn laten leerlingen zien wat een ophokuur eigenlijk is en praten zij over de verbeteringen die in het onderwijs nodig zijn.

Sywert
ZEMBLA is in Ermelo op bezoek bij de school van Sywert van Lienden, de voorzitter van het LAKS. Een teamleider van zijn school lijkt weinig ingenomen met de activiteiten van Sywert: "Van de 1040 uren heeft hij er dit schooljaar nog geen 100 meegemaakt."

Het LAKS wist leerlingen massaal tot actie te bewegen. Van Lienden wordt omarmd door de media, maar in gesprek met politiek Den Haag blijkt dat politici niet zo makkelijk in beweging zijn te krijgen.

ZEMBLA was afgelopen week aanwezig bij een belangrijke vergadering van het LAKS. Daarin bespreken de scholieren welke strategie moet worden gekozen voor het kamerdebat over onderwijskwaliteit dat volgende week plaatsvindt. \
Links:

>> In de aflevering 'Waar is de leraar?' (16-09-2007) vroeg ZEMBLA zich af hoe het zit met het lerarentekort.

>> Initiatief Lerarentekort

>> Veel protest, niks veranderd (De Gelderlander)

>> Scholen betwisten boete urennorm (De Volkskrant)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.