Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Scholieren 4 uur per week 'opgehokt'

13-01-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
scholieren-4-uur-per-week-opgehokt
Middelbare scholieren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar vinden dat ze vier uur per week op school zitten zonder dat er zinvol onderwijs wordt gegeven, zogenoemde 'ophokuren'. Dat blijkt uit een onderzoek dat B&N Panelwizard in december 2007 heeft uitgevoerd onder 548 middelbare scholieren in opdracht van ZEMBLA.
Minder uren
Als de scholieren tussen de 12 en 18 jaar zouden kunnen kiezen, wil 31,4 procent liever minder uren onderwijs. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld minder tussenuren, meer tijd om thuis huiswerk te maken of meer vrije tijd.

Ruim tweederde (68,6 procent) geeft de voorkeur aan betere kwaliteit van het onderwijs, bijvoorbeeld omdat "dat beter is voor de toekomst" en "je meer leert".
Afschaffen
De politiek moet volgens 62,4 procent van de ondervraagden de 1040 norm afschaffen en iets meer dan de helft (50,4 procent) zegt nieuwe scholierenacties te steunen wanneer het lesrooster met tussenuren blijft zoals het nu is.

Overigens wijt 79,9 procent van de ondervraagden de huidige problemen in het onderwijs aan andere oorzaken dan de urennorm. Daarnaast is 64,2 procent tevreden over de kwaliteit van het onderwijs.

Bekijk hier het onderzoek van B&N Panelwizard
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.