Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Scholen mogen niet zomaar foto's van leerlingen online zetten'

29-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
784 keer bekeken
  •  
Scholieren ANP
De regels die voor scholen gelden als het gaat om het online delen van foto’s en video’s waar leerlingen op staan, zijn niet altijd bekend en er is veel onzekerheid over. Daarom roept de Autoriteit Persoonsgegevens de scholen op om die regels goed te bestuderen en er zorgvuldig mee om te gaan. Zeker omdat de regelgeving rond privacy van kinderen nog strenger wordt vanaf volgend jaar.
Scholieren ANP
Het is natuurlijk ontzettend leuk om een klas mee te nemen op excursie of schoolreis. En dat leraren dat dan vast leggen via foto’s of video’s, is iets dat al jaren gebeurt. Alleen waar ze vroeger werden afgedrukt of op school vertoond, is het in dit digitale tijdperk natuurlijk veel logischer om het beeldmateriaal online te delen, zodat ouders, familieleden, vriendjes en vriendinnetjes, ook kunnen zien hoe het was op schoolkamp.
Ouders opgelet: delen vakantiekiekjes van kinderen kan grote gevolgen hebben
Probleem is natuurlijk dat anderen dan ook toegang hebben tot beeldmateriaal van de kinderen en er misschien wel gebruik van maken voor andere doeleinden. De privacy van de kinderen staat in het onderwijs voorop:
"kinderen zijn een kwetsbare groep. In deze tijd is het extra belangrijk dat er zorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan" , zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) daarover.
Maar mag het dan helemaal niet, vragen sommige scholen zich af. Onder strikte voorwaarden zijn er mogelijkheden, zegt de AP. Wanneer scholen foto’s of video’s  van leerlingen willen publiceren, hebben zij daarvoor toestemming nodig van elke leerling die herkenbaar in beeld is. Gaat het om leerlingen die jonger zijn dan 16 jaar? Dan is er toestemming nodig van de ouders of voogd van de leerlingen.
Voor die toestemming gelden drie voorwaarden:
  • "De toestemming moet ‘vrij’ en niet onder druk zijn gegeven.
  • Toestemming moet ondubbelzinnig zijn. Dat betekent dat een school niet uit mag gaan van het principe ‘wie zwijgt, stemt toe’. Bij ondubbelzinnige toestemming moet elke twijfel zijn uitgesloten. Het moet dus volstrekt duidelijk zijn òf de betrokkene toestemming heeft gegeven.
  • En de toestemming moet specifiek zijn, voor een  specifieke verwerking en voor een specifiek doel. Leerlingen of ouders/voogd moeten hun toestemming ook altijd weer kunnen intrekken."
Een voorbeeld uit 2014 dat op YouTube is gedeeld en dat volgens de nieuwe regels niet zomaar meer mag:
Daarnaast moeten de scholen het gepubliceerde beeldmateriaal beveiligen en beschermen, zodat het niet in verkeerde handen kan vallen. De AP noemt als suggestie om een portal op de website van de school te plaatsen die alleen toegankelijk is voor leerlingen en hun ouders via persoonlijke inloggegevens.
Meer over privacy en internetveiligheid
Nieuwe regels
Als de nieuwe regels ingaan op 25 mei 2018 moeten scholen nog meer doen om de kinderen te beschermen. Zo moeten ze niet alleen de regels die al gelden voor toestemming en beveiliging naleven, maar dat ook zelf kunnen aantonen. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens is nog veel meer informatie te vinden over de nieuwe regels die volgend jaar ingaan. 

Meer over:

privacy
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.