Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schokkende undercoverbeelden tonen dierenmishandelingen in eendenfokkerij

04-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
355 keer bekeken
  •  
eendenfokkerij (foto Animal Rights)
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij Nederlandse eendenfokkers. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt en via RTL Nieuws verspreid, is te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en dat eenden bij de vleugels worden opgepakt en rondgeslingerd.
Ook worden de eenden keihard in kratten gegooid door de eendenvangers. Directeur Robert Molenaar van de dierenorganisatie spreekt van 'misselijkmakende beelden'. Het gaat volgens hem om drie grote Veluwse eendenbedrijven, in Dalfsen, Putten en Epe.
WAARSCHUWING: SCHOKKENDE BEELDEN
Video van Animal Rights en RTL Nieuws (tekst gaat verder onder video):
Met botte messen geslacht
Ook bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, dat de volledige Nederlandse eendensector beheerst, is volgens Molenaar van alles mis. "Eenden worden daar onvoldoende verdoofd en met botte messen geslacht. Er zijn daar levende eenden in afvalbakken van het slachthuis gevonden."
Directeur eendenslachterij is woedend
Gertjan Tomassen, directeur van eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, is woedend op Animal Rights. Volgens hem is er niets waar van de beweringen van de dierenrechtenorganisatie over zijn bedrijf.
"Dat is absoluut niet aan de orde. Al onze afdelingen zijn voorzien van cameratoezicht, dus wij weten precies wat er gebeurt. Wat Animal Rights doet is crimineel", zegt Tomassen.
Volgens hem is er continu toezicht van de NVWA op zijn bedrijf. "Er lopen hier heel de dag inspecteurs rond." De directeur beraadt zich op stappen tegen de dierenorganisatie. "We kijken wat we hier tegen gaan doen. Dit is heel vervelend, ik krijg nu allemaal telefoontjes van boze klanten'."
Petitie en demonstratie aangekondigd
Animal Rights heeft inmiddels de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld. Daarnaast is de organisatie een petitie gestart en is er vrijdag 6 juli een demonstratie bij Tomassen Duck-To in Ermelo. Ook heeft Molenaar de brancheorganisatie voor de eendensector op de hoogte gebracht van de misstanden.
Meer informatie over de petitie en de demonstratie op de site van Animal Rights
PLUS Supermarkt haalt alle producten van eendenslachter uit de winkel
Plus Supermarkt haalt per direct alle producten uit de winkel die afkomstig zijn van eendenslachter Tomassen Duck-To. De supermarkt heeft na het zien van de beelden van Animal Rights besloten de samenwerking met de leverancier per direct te beëindigen. 
"Wij zien de beelden die spreken voor zich. Het is onacceptabel. We hebben de leverancier gebeld en zijn erg geschrokken." De producten die uit de winkels worden gehaald gaan naar de lokale voedselbanken, aldus een woordvoerster.
1 miljoen eenden
Volgens de dierenrechtenorganisatie telt Nederland vijftig eendenfokkerijen. Samen houden zij ruim 1 miljoen eenden. Jaarlijks worden er meer dan 8,5 miljoen eenden geslacht in ons land.
Bron: RTL Nieuws/ANP

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.