Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schippers werkt aan beroepsverbod foute arts

03-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwarte-lijst-voor-slechte-specialisten
Artsen en therapeuten die ernstig in de fout zijn gegaan moeten helemaal geen patiënten meer kunnen behandelen. Nu kan blunderend medisch personeel nog in opdracht en onder toezicht van een officieel geregistreerde collega aan de slag, maar minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil bijvoorbeeld bij gewelds- of zedenmisdrijven een beroepsverbod kunnen opleggen.
De minister kondigt woensdag aan dat zij werkt aan een beroepsverbod via het tuchtrecht. Zij wil dat het tuchtrecht ook gaat gelden voor medisch personeel dat in het privéleven is betrapt op ernstige misstappen die volgens de minister ' niet passen bij een beroepsbeoefenaar in de zorg '.
De tuchtrechter kan nu een streep halen door de registratie van een zorgverlener. Die kan daardoor niet meer op eigen titel medicijnen voorschrijven, opereren of injecties toedienen. Geregistreerde zorgverleners moeten elke vijf jaar hun inschrijving in het beroepsregister verlengen. In dat zogeheten BIG-register is bijvoorbeeld te zien of tegen een arts een uitspraak is gedaan. Als het aan Schippers ligt, moet bij een herinschrijving worden aangetoond dat iemand voldoende werkervaring heeft en dat ook tijd is gestoken in her- en bijscholing.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.