Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Schippers: onderzoek naar medisch experiment GGZ NHN

20 apr 2015
  •  
leestijd 2 minuten
omstreden-medisch-experiment-bij-ggz-noord-holland-noord
Minister Schippers meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek zullen doen naar de medische experimenten bij GGZ Noord-Holland Noord. Zij reageert daarmee op het verzoek van Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP).

Tijdens een wetenschappelijk medisch experiment met psychiatrische patiënten die ernstige psychoses hebben is twijfel ontstaan of de uitvoering in overeenstemming is met het onderzoeksprotocol. Uit een dossier dat ZEMBLA in handen heeft staat onder meer dat volgens een interne klokkenluider 22 van de 52 proefpersonen nooit hadden mogen deelnemen aan het experiment. Zo schrijft het oorspronkelijke onderzoeksprotocol voor dat uitsluitend ambulante patiënten aan het onderzoek mochten meedoen. Echter zijn er ook niet-ambulante patiënten aan het experiment toegevoegd. Het onderzoeksprotocol is daarmee door de kliniek geschonden. Pas een jaar na het begin van het onderzoek zijn, op aandringen van de klokkenluider, familieleden van de proefpersonen door de kliniek op de hoogte gesteld over het experiment.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) heeft informatie opgevraagd bij de medisch-ethische toetsingscommissie (METC) die de beoordeling van het onderzoek heeft gedaan en een amendement op het onderzoeksprotocol ontving nadat de studie feitelijk was beëindigd. Maar in de uitzending van Zembla liet de voorzitter van de METC, Gavin Ten Tusscher, weten dat het geven van toestemming voor de aanpassing van het protocol niet langer aan de orde is omdat het onderzoek reeds is afgerond.

De minister schrijft: ' Het mogelijk niet volgens het protocol uitvoeren van het onderzoek dan wel zonder geldige toestemming proefpersonen daaraan laten meedoen zijn signalen die ik uiterst serieus neem. Het belang van de patiënt moet in de zorg altijd voorop staan en mag bij wetenschappelijk onderzoek niet ondergeschikt worden gemaakt aan het wetenschappelijk belang. '
' Bij patiënten die mogelijk minder goed voor zichzelf kunnen opkomen zal hier in het bijzonder goed op gelet moeten worden. Het opzetten en uitvoeren van medisch-wetenschappelijk onderzoek met patiënten is dan ook aan strenge regels gebonden. De uitvoering dient in overeenstemming te zijn met een vooraf goedgekeurd onderzoeksprotocol. Verder is natuurlijk essentieel dat medisch-wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd met geldige toestemming. Dit is zonder twijfel een van de belangrijkste waarborgen bij medisch-wetenschappelijk onderzoek, en in de wet verankerd. '

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA