Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schippers: onderzoek IGZ naar overlijdensverklaring UMC Utrecht

16-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
umc-utrecht-meldt-dodelijke-calamiteiten-niet-bij-inspectie

Minister verontrust over angstcultuur UMC Utrecht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet nader onderzoek naar de rol van de forensisch geneeskundige van de GGD Utrecht rondom een overlijdensverklaring van een patiënt die op 13 november 2013 in het UMC Utrecht was overleden. Dit naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ‘Ziekenhuiscalamiteiten’ van 4 november jl. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid dinsdag in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.
In de uitzending kwam naar voren dat in het operatieverslag van een chirurg van het UMC Utrecht staat geschreven dat de gemeentelijk lijkschouwer een verklaring van natuurlijk overlijden heeft afgegeven “als gevolg van complicatie van de operatie”. Maar in de ZEMBLA-uitzending bevestigt GGD-coördinator Frits Woonink dat de betrokken forensisch geneeskundige (lijkschouwer) op de dag van het overlijden van de patiënt niet in het UMC Utrecht is geweest om een lijkschouw te verrichten, en dat er door de forensisch geneeskundige van de GGD geen overlijdensverklaring is afgegeven. Een forensisch geneeskundige kan alleen maar een overlijdensverklaring afgeven als die zelf een overledene heeft geschouwd.
Dat in het operatieverslag door de chirurg is genoteerd dat de gemeentelijk lijkschouwer een overlijdensverklaring van natuurlijke dood heeft afgegeven, terwijl dat niet zo blijkt te zijn, noemt Jan Klein, hoogleraar Patiëntveiligheid aan de TU Delft, in de ZEMBLA-uitzending “valsheid in geschrifte”.
Volgens de minister bevatte de uitzending van ZEMBLA voor de IGZ ' nieuwe informatie (..) rondom het afgeven van een verklaring van een natuurlijk overlijden door een forensisch geneeskundige'
' De IGZ heeft mij laten weten dat ze de uitlatingen hierover in de uitzending als een nieuwe melding beschouwt en dat dit nader wordt onderzocht ,' aldus minister Schippers in haar Kamerbrief.
In haar brief schrijft de minister “verontrust” te zijn over het beeld dat in de ZEMBLA-uitzending naar voren komt, omdat ' het lijkt alsof professioneel handelen, transparantie, kwaliteit en veiligheid voor patiënten en de eigen medewerkers onvoldoende zijn geborgd , ' aldus de minister. Schippers wijst erop dat het UMC Utrecht een academisch ziekenhuis is ' met een opleidingsfunctie voor nieuwe artsen en ander zorgpersoneel die mogelijk het verkeerde voorbeeld krijgen. Dit mag niet gebeuren.'
Schippers roept de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht op ' indien nodig hier adequate maatregelen op te nemen .'
Uit de ZEMBLA-uitzending blijkt dat het UMC Utrecht twee incidenten, beide met dodelijke afloop voor de patiënten, indertijd niet door het UMC Utrecht als calamiteiten bij de IGZ zijn gemeld. Naar aanleiding van de bevindingen van ZEMBLA heeft het UMC Utrecht beide incidenten alsnog bij de IGZ gemeld. Naast deze calamiteiten, zo schrijft minister Schippers aan de Kamer, ' geeft de situatie (in het UMC Utrecht, red.) de IGZ aanleiding om een breder onafhankelijk onderzoek in te stellen.'  De IGZ zal zich in dit onderzoek laten bijstaan door een commissie waarvan de opdracht en de samenstelling door de IGZ wordt bepaald, aldus de minister.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.