Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schippers: 'Nieuw onderzoek naar korrels kunstgrasvelden'

07-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Gevaarlijk spel
Minister Edith Schippers (Sport) heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Het onderzoek moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn.
Schippers wees er vrijdag op dat het RIVM vooralsnog geen bewijs ziet voor de schadelijkheid van de korrels, ook niet na de uitzending van Zembla van woensdag. Daarin kwamen wetenschappers aan het woord die gaten schoten in het beperkte onderzoek dat het instituut eerder deed. De wetenschappers sloten niet uit dat het zogeheten rubbergranulaat wel degelijk kankerverwekkende stoffen bevat.
Er loopt al een groter Europees onderzoek naar de rubberkorrels, maar daarop wil Schippers niet wachten. Ze kan zich de ongerustheid van veel ouders van sportende kinderen voorstellen en wil dat het RIVM er snel ,,een schepje bovenop doet''.

In 2006 werd het bureau Industox door brancheorganisaties en de KNVB ingeschakeld om te onderzoeken of deze PAK’s ook in het lichaam van de sporters terecht zouden kunnen komen. In de ZEMBLA uitzending blijkt dat dit een zeer summier onderzoek is. De Utrechtse toxicoloog Martin van den Berg en de Schotse hoogleraar volksgezondheid Andrew Watterson zeggen in ZEMBLA dat alleen grondig epidemiologisch onderzoek kan uitsluiten dat er gezondheidsrisico’s zijn. Zo’n uitgebreid onderzoek is nooit gedaan. 

Het onderzoek wordt tot op de dag van vandaag door de branche, door de overheid en door het RIVM gepresenteerd als het ‘bewijs’ dat er geen gezondheidsrisico’s zijn. ZEMBLA ontdekt dat een wetenschapper die destijds bij het RIVM werkte ook kritiek had op het onderzoek van Industox, zo blijkt uit een e-mail. Hij zegt daarin: ‘Uiteraard kan een onderzoek waarbij 7 sporters zijn betrokken niet gezien worden als een representatief onderzoek voor al diegenen die op kunstgrasvelden sporten.’ Desondanks stelde deze wetenschapper toch dat er geen gezondheidsrisico’s zouden zijn.

Minister Schippers neemt het het RIVM niet kwalijk dat het instituut de korrels maar oppervlakkig heeft onderzocht. Dat zou gebruikelijk zijn bij stoffen die niet onder bijzondere verdenking staan. Nu moeten de onderzoekers echter tientallen sportvelden onderzoeken en veel meer specialisten aan het woord laten. Ook de wetenschappers die Zembla aan het woord liet, mogen nog eens hun oordeel geven.
De KNVB is blij met het nieuwe onderzoek. ,,Wij hebben hier in juni al om gevraagd'', zegt woordvoerder Chris van Nijnatten. ,,Daarom juichen we dit ten zeerste toe. Maandag is er al overleg tussen de overheid, het RIVM en de KNVB. Tot nu toe is niet gebleken dat het kunstgras gevaar oplevert, maar natuurlijk snappen we dat mensen schrikken. Dat nemen we heel serieus.''
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.