Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schippers maakt contacten met tabakslobby openbaar

25-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lobby-moet-transparanter
De Tweede Kamer krijgt een overzicht van de contacten tussen het ministerie van Volksgezondheid en de takabsindustrie. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag toegezegd tijdens het wekelijkse vragenuur.
 

Overzicht

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vroeg Schippers om een overzicht van de contacten tussen haar ministerie en de tabakslobby. Schippers zegde dat toe, maar voegt er wel een overzicht aan toe van contacten met antirookorganisaties. Die zijn er volgens haar veel vaker geweest.
Volgens Schippers is er niets mis met gesprekken tussen haar ambtenaren en de tabaksindustrie. "Het gaat erom argumenten te horen van voor- en tegenstanders. De tabakindustrie overtreedt bovendien geen wetten en betaalt netjes belasting."

Geen protocol

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voelt er dan ook niets voor om een protocol op te stellen zodat duidelijk is hoe ambtenaren op haar departement moeten omgaan met de tabaksindustrie.
Volgens de bewindsvrouw is een protocol niet nodig, aangezien ambtenaren al integer moeten zijn en stevig in hun schoenen moeten staan. ,,Ik hoef daar geen protocol voor te maken. Of ze nou praten met de snoep-, de tabak- of de alcoholindustrie. Uiteindelijk maken we hier alle afwegingen.''
 

Minister van tabak

Schippers vindt niet dat ze het predikaat ,,minister van tabak'' verdient, zoals Zembla haar zondag in een tv-uitzending typeerde. ,,Dit kabinet zoekt de nuance, de middenweg. We ontmoedigen roken, waarschuwen op pakjes sigaretten voor de risico's, maar anderzijds beslissen volwassen mensen zelf of ze gaan roken.''
 

Intensief contact

Uit de uitzending van ‘ZEMBLA’ dat VVD-minister Schippers veel vaker contact heeft met de tabaksindustrie en rokersbelangenorganisaties dan ze eerder aan de Tweede Kamer liet weten. Op 19 januari van dit jaar zei ze: “Ik ken die mensen nauwelijks. In alle jaren dat ik mij met dit dossier bezighoud, heb ik de tabakslobby misschien twee of drie keer gesproken”. Uit mails en brieven die in het bezit zijn van ‘ZEMBLA’ blijkt dat Schippers sinds 2003 veel vaker contact heeft gehad met de rokerslobby.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.