Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schippers erkent fout voorganger

01-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schippers-erkent-fout-voorganger
Minister Schippers van Volksgezondheid erkent in een brief aan de Tweede Kamer dat haar ministerie in 2009 extra geld heeft toegezegd aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, zonder daarover de Kamer in te lichten. Dat gebeurde onder haar voorganger minister Klink.

De toenmalig minister van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer in 2009 ten onrechte niet ingelicht over een financiële toezegging aan het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Ook is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) destijds ten onrechte niet betrokken bij de besluitvorming over deze regeling. Het gaat om een bedrag van 100 miljoen euro. (zie VWS oefende druk uit op NZa )
De afspraak met het EMC over een ruimere garantieregeling voor kapitaallasten werd gemaakt in verband met de voorgenomen nieuwbouw bij het academisch ziekenhuis. De toezegging van de toenmalig minister , 'lijkt niet in overeenstemming met de regels die gelden ten aanzien van staatssteun en mijn eigen beleidslijn', schrijft de minister. Ze zal de feiten van de zaak en de juridische gevolgen op een rij zetten en de Kamer zo snel mogelijk informeren wat ze besluit daarmee te doen.

De NZa en het EMC zijn volgens Schippers destijds samen aan de slag gegaan om de garantieregeling verder uit te werken. Het ministerie heeft daarbij geen bemoeienis gehad, aldus de minister.

De brief van Schippers volgt na een dag vol nieuws over de de NZa. Morgen presenteert de commissie Borstlap een onderzoek naar het functioneren van de Zorgautoriteit. De NOS en NRC hebben dat rapport al in handen.
Uit die stukken blijkt dat de commissie concludeert dat de verhouding tussen het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) grondig moet worden herzien. Er is nu sprake van ongewenste verwevenheid van het ministerie en de NZa.

Schippers had de Kamer dinsdag willen informeren over deze zaak, bij de presentatie van een officieel onderzoeksrapport over het interne functioneren van de NZa. Maar enkele media refereerden al naar de uitzending van Zembla - ' De dood van een klokkenluider '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.