Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schippers: bescherming farmaceuten te ver doorgeschoten

02-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het farma fortuin infuus
Producenten van geneesmiddelen kunnen te makkelijk een middel registreren, waarna ze prijs kunnen verhogen. Dat vindt minister Schippers, die het met de apothekers eens is dat de beschermingsconstructies tot ongewenste effecten leiden. Bericht de NOS.
Het beschermen van geregistreerde medicijnen is bedoeld om innovatie in de farmaceutische sector te bevorderen, maar volgens Schippers wordt er nu soms misbruik van de regeling gemaakt om zo veel mogelijk winst te kunnen maken.
"Nu gebeurt het vaak dat een fabrikant met een kleine wijziging in een bestaand product weer voor vele jaren het alleenrecht heeft." Daarmee is de regeling te ver doorgeschoten, vindt ze.
De minister maakt zich binnen Europa hard voor een andere benadering. Het heeft voor haar prioriteit, zeker nu Nederland voorzitter is van de EU.
Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan 50 procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in de uitzending ' Het farma fortuin ' waarom nieuwe medicijnen zo duur zijn en wie daaraan verdienen.

Onlangs ging minister Schippers gaat in onderhandeling met  de fabrikant van het borstkankermedicijn pertuzumab over de prijs. Deze onderhandelingen moeten ervoor zorgen dat deze kosten op een aanvaardbaar niveau komen. Een definitief besluit over de vergoeding van pertuzumab volgt na de onderhandelingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.