Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overboord geslagen containers in Waddengebied teruggevonden en geborgen

14-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
583 keer bekeken
  •  
containerschip
Vijf containers van het schip Baltic Tern sloegen vorige week, op woensdagochtend, 27.5 kilometer ten noorden van Ameland overboord. De kapitein meldde dat bij de Kustwacht. Een container is gevuld met aceton. Drie andere containers bevatten frituurvet en houtvezels.  Een van de containers is leeg. Uiteindelijk zijn alle containers gevonden en op een na al uit het water gehaald. Dat heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De container, gevuld met houtvezels, moeten volgens de bewindsvrouw nog wel worden geborgen. "Het is denk ik mooi nieuws dat er geen containers meer zoek zijn", zegt zij. Drie andere containers, gevuld met onder meer aceton en gebruikt frituurvet, werden eerder al uit zee gevist.

Zuidelijke vaarroute

Het schip gebruikte de veelbesproken zuidelijke vaarroute boven de Wadden. Dat is de route die vrijwel alle containerschepen nemen omdat die korter is dan het alternatieve traject dat een aantal zeemijlen noordelijker loopt. De zuidelijke route vaart door ondiep water. Daardoor lopen grotere schepen bij slecht weer meer risico om de zeebodem te raken.
msc zoe zuidelijke vaarroute

MSC Zoe

Zembla maakte eind 2019 een tweeluik over de gebeurtenissen rondom de containerramp met de MSC Zoe. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde na onderzoek naar de MSC Zoe-ramp dat het Waddengebied beter beschermd moet worden tegen containerverlies op de vaarroutes “die de eilanden noordelijk passeren.” Bij een noordwesterstorm kunnen containerschepen beter niet de zuidelijke route vlak langs de Waddeneilanden varen. De route is volgens de Raad te riskant voor grote schepen.

Ramp op het wad - Deel 1

Ramp op het wad - deel 2

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.