Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Schip verliest vijf containers boven Ameland

7 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
382 keer bekeken
containerschip
Vijf containers van het schip Baltic Tern zijn woensdagochtend, 27.5 kilometer ten noorden van Ameland overboord geslagen. De kapitein heeft dat bij de Kustwacht gemeld. Een container is gevuld met aceton. Drie andere containers bevatten ‘droge goederen’ en een container is leeg.

Twee andere containers aan boord van het schip staan nog wankel. De Baltic Tern kwam vanuit Duitse wateren. De scheepvaart wordt actief geïnformeerd over de containers.

Het Kustwachtvliegtuig is ter plaatse en heeft twee drijvende containers waargenomen. De bemanning van het containerschip is bezig met het vastzetten van een van de twee schuivende containers aan dek. De andere container staat nog wankel, zo meldde de Kustwacht rond 14.00 uur.


UPDATE 8 april: De container met aceton is inmiddels gelokaliseerd, meldt de Kustwacht. De noodhulpsleper Guardian heeft een lijn verbonden aan de tankcontainer met aceton. Er wordt onderzocht hoe deze veilig geborgen kan worden. De andere vier containers zijn niet meer waargenomen.

Zuidelijke vaarroute

Het schip gebruikte de veelbesproken zuidelijke vaarroute boven de Wadden. Dat is de route die vrijwel alle containerschepen nemen omdat die korter is dan het alternatieve traject dat een aantal zeemijlen noordelijker loopt. De zuidelijke route vaart door ondiep water. Daardoor lopen grotere schepen bij slecht weer meer risico om de zeebodem te raken.
msc zoe zuidelijke vaarroute

MSC Zoe

Zembla maakte eind 2019 een tweeluik over de gebeurtenissen rondom de containerramp met de MSC Zoe. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde na onderzoek naar de MSC Zoe-ramp dat het Waddengebied beter beschermd moet worden tegen containerverlies op de vaarroutes “die de eilanden noordelijk passeren.” Bij een noordwesterstorm kunnen containerschepen beter niet de zuidelijke route vlak langs de Waddeneilanden varen. De route is volgens de Raad te riskant voor grote schepen.

Ramp op het wad - Deel 1

Ramp op het wad - deel 2

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA