Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schimmel kan landbouwgif vervangen

06-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zembla-bij-funx-over-de-monsanto-methode
Boeren en tuinders krijgen waarschijnlijk een alternatief voor het gif waarmee ze hun gewassen beschermen tegen insecten. Een speciaal gekweekte schimmel, de pandora neoaphidis, moet de oogst op natuurlijke wijze beschermen.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft woensdag de eerste kweekpot met deze schimmel geplaatst in de kas van een paprikakweker in Bergschenhoek. Sluipwespen zorgen ervoor dat de schimmel door de kas wordt verspreid. De wespen vliegen met de schimmel aan hun pootjes heel gericht naar planten met luizen waarna de luizen door de schimmel worden gedood.

Ook andere bedrijven experimenteren met duurzame alternatieven. Zo wordt bekeken of roofmijten schadelijke mijten weghouden bij de bollen- en appelteelt en moet het planten van afrikaantjes ervoor zorgen dat de lelies niet worden aangetast door aaltjes. Van Dam is blij met deze koers: landbouw moet natuurlijker en deze proeven helpen daarbij, vindt hij.
(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.