Zembla

Schadevergoeding Srebrenica volgende week

  •  
02-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
observatiepost-foxtrot


Het kabinet bepaalt volgende week de hoogte van de schadevergoeding voor de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 door Nederlandse militairen werden weggestuurd van hun basis in het Bosnische Srebrenica. De drie werden vervolgens gedood.


Dutchbat was verantwoordelijk voor de verdediging van de Bosnische moslimenclave Srebrenica . Die viel in juli 1995 toen troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic de enclave onder de voet liepen. Duizenden Bosnische moslims werden vermoord.

De Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, oordeelde begin september vorig jaar dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor het drama dat zich destijds op 13 juli voltrok. Nederlandse militairen stuurden de drie mannen weg van het kamp, terwijl zij juist daar hun toevlucht hadden gezocht voor het Bosnisch-Servische leger.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie gaat het om een kabinetsbesluit. De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, is heel teleurgesteld dat er niet met haar cliënten over de schadevergoeding is overlegd. ,,Het is eigenlijk beledigend'', reageert ze. ,,Ze zijn niet bij het vaststellen betrokken. Er wordt weer niet naar ze geluisterd. Het gaat weer over hun hoofden heen en buiten hun om. Het eenzijdig vaststellen is echt een gebrek aan respect.''
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.