Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Saneren Thermphos kost miljoenen

20-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
veiligheid-thermphos-blijft-onder-de-maat
De ontmanteling van de failliete fosforproducent Thermphos in Zeeland gaat tussen de 70 en 80 miljoen euro kosten. Dat staat in het verslag van de curator, dat de NOS heeft ingezien.

In november vorig jaar werd Thermphos failliet verklaard. Het bedrijf uit Vlissingen maakte al enige tijd miljoenen euro verlies per maand. Banken waren niet langer bereid dat verlies te financieren.

De moeilijkheden ontstonden toen het bedrijf boetes kreeg omdat de fabriek te vervuilend was. Het fabrieksterrein van Thermphos is ernstig verontreinigd, onder meer met radioactief materiaal.

Het is nog onduidelijk wie voor de kosten van het faillissement opdraait: de overheid of de schuldeisers. De curator heeft een voorstel gedaan waarbij beide partijen een deel moeten bijdragen.

Morgenavond debatteert de Tweede Kamer met Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) over de ontmanteling van Thermphos.

In ZEMBLA - ' Fosfor aan de Schelde ' laten Erwin Otten en Frans Glissenaar zien dat er veel mis is met de fosforfabriek. Maar ook met de provincie Zeeland. Die werd in april 2010 door de landelijke milieu-inspectie op de vingers getikt omdat er te weinig gedaan werd aan het handhaven van de normen, zoals die zijn opgesteld in een gedoogvergunning. En die gedoogvergunning hanteert al normen die ruimer zijn dan de landelijke en Europese richtlijnen op het gebied van uitstoot.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.