Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

’s Werelds grootste mensaap vrijwel uitgestorven

05-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
763 keer bekeken
  •  
oostelijke_gorilla
Het is vijf voor twaalf voor de oostelijke gorilla. Afgelopen weekend maakte de IUCN (de International Union for Conservation of Nature) bekend dat de mensaap aan de Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten is toegevoegd. De oostelijke gorilla (Gorilla beringei) is de vierde van zes soorten mensapen die op de rode lijst zijn beland.
Illegale handel
De oostelijke gorilla is de grootste mensaap ter wereld en komt met name voor in Oost-Congo, delen van Rwanda en Oeganda. In twintig jaar tijd is het aantal oostelijke gorilla’s met zeventig procent afgenomen. De belangrijkste reden voor de teruglopende populatie is de stroperij en de illegale jacht op de dieren. Ook worden de dieren levend gevangen voor de handel. Volgens schattingen zijn er nog maar vijfduizend over.
Boren naar olie
Niet alleen de illegale jacht is een groot gevaar voor de oostelijke gorilla, ook zijn er plannen om naar olie te gaan boren in het National Park Verunga in Congo, een van de leefgebieden van deze mensaap. Het park is een van de meest waardevolle natuurgebieden ter wereld, zo schrijft Trouw maandag, waar ook olifanten en nijlpaarden leven. De Congolese regering heeft desalniettemin toestemming gegeven er naar olie te boren.
Zebra
Naast de oostelijke gorilla begint het ook steeds moeilijker te worden voor de steppezebra. De zebra leefde vroeger in allerlei gebieden in Afrika maar komt op steeds meer plekken niet voor. Ook de zebra heeft ernstig te lijden onder de illegale jacht. Een kwart van de populatie is inmiddels verdwenen.
Vierde soort
Op de rode lijst staan inmiddels nu vier soorten mensapen die ‘ernstig bedreigd’ worden. Naast de oostelijke gorilla worden ook de westelijke gorilla (die leeft in West-Afrika), de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan met uitsterven bedreigd. In totaal staan er 80.000 diersoorten op de lijst van de natuurorganisatie waarvan er 24.000 ernstig bedreigd zijn.
Dat er iets tegen het uitsterven van deze diersoorten te doen is, blijkt uit het nieuws dat het met de reuzenpanda wél beter gaat. Dankzij verschillende beschermingsmaatregelen en het planten van nieuwe bossen is de populatie van de reuzenpanda enigszins verbeterd. Helemaal uit de gevarenzone is het dier nog niet. Er zijn nu 1864 reuzenpanda’s.
Olifanten
Vorige week werd nog bekend dat het aantal olifanten in Afrika ook onder druk staat . De populatie krimpt met acht procent per jaar op het hele continent, voornamelijk als gevolg van stroperij.
Trofeejacht
Zembla internationaal zond begin dit jaar nog de schokkende uitzending ‘Bloedsafari’ uit over de jacht in Zuid-Afrika en de trofeejacht op onder andere leeuwen. De aflevering is hier terug te kijken.
Lees het rapport van IUCN hier .

Meer over:

bloedsafari
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.