Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

RvS: Voorlopig geen gaswinning in Loppersum

14-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamer-langer-investeren-in-groningen
In en rond het Groningse Loppersum mag voorlopig geen gas meer worden gewonnen. Dit heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak. De gaswinning in Loppersum mag vooralsnog alleen worden hervat als gaswinning op andere locaties niet meer mogelijk is en de leveringszekerheid in gevaar komt.

De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden gevraagd om de gaswinning in de provincie Groningen helemaal stop te zetten. Maar zover gaat de Raad niet.
De voorlopige uitspraak van dinsdag is gedaan in afwachting van de definitieve uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State later dit jaar. Voor een grondige beoordeling van alle bezwaren tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) is volgens de voorzieningenrechter nader onderzoek nodig.
De afdeling bestuursrechtspraak streeft ernaar om in de eerste helft van september een rechtszitting te houden waarop alle ruim veertig beroepschriften uitgebreid worden behandeld. Daarna doet de Raad van State een definitieve uitspraak in deze zaak.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) pompt al sinds eind vijftig aardgas uit de Noord Nederlandse bodem. Dat leverde de schatkist tot nu toen ruim 250 miljard euro op. Vooral de Groningse gemeente Loppersum moet hiervoor bloeden. Ze zijn bang dat hun huis een volgende schok niet zal overleven. En er is woede. Waarom is Den Haag niet eerder in actie gekomen? Bekijk ZEMBLA - ' Aardbeving in Loppersum '
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.